Milena Dravić bit će sahranjena u Aleji zaslužnih građana u Beogradu

Glumica Milena Dravić (79) koja je preminula u noći sa subote na nedjelju bit će sahranjena u Aleji zaslužnih građana u Beogradu, javlja Anadolija.

Predsjednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević uputio je danas telegram saučešća povodom smrti glumice Milene Dravić. 

Dodao je kako je riječ o istinskoj heroini glumišta, koju su generacije na ovim prostorima s oduševljenjem gledale u najpopularnijim zabavnim emisijama, serijama, filmovima ili predstavama, saopćeno je iz Skupštine Beograda.

“Odlaskom Milene Dravić, Srbija, Beograd i prostor bivše Jugoslavije izgubio je mnogo, ali iza nje su ostala besmrtna ostvarenja upravo za generacije koje dolaze”, istakao je Nikodijević. 

Nikodijević je rekao kako će Dravić biti sahranjena u Aleji zaslužnih građana, pored decenijskog partnera u profesionalnom i privatnom životu Dragana Nikolića, dok će mjesto i vrijeme komemoracije biti naknadno objavljeno. 

Glumila u više od stotinu filmova

Milena Dravić, jedna od najpoznatijih srbijanskih i jugoslovenskih glumica, rođena je 5. oktobra 1940. u Beogradu, podsjeća agencija Tanjug.

Pohađala je osnovnu školu “Janko Veselinović” u Dušanovoj ulici, a potom upisala Prvu mušku gimnaziju.

Glumila je u više od stotinu filmskih ostvarenja. Popularnost joj je donijela saradnja sa Ljubišom Samardžicem.

Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima “Prekobrojna”, “Jutro”, “Kozara”, “Bitka na Neretvi”, “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, “Rad na određeno vreme”, “Moj tata na određeno vreme”, “Sekula se opet ženi”, “Nije lako sa muškarcima” i “Zona Zamfirova”.

Poznata je i kao učiteljica iz kultne serije “Priče iz Nepričave”, Vera iz “Policajca sa Petlovog brda”, zatim kao Vukosava Petrović i Spomenka iz TV–komedija “Pozorište u kući” i “Lud, zbunjen, normalan”.

Brojne nagrade

Sa svojim trećim suprugom i kolegom Draganom Nikolićem je od 1972. do 1974. vodila popularni šou program Obraz uz obraz.

Milena je često igrala samohrane majke, seljanke, žene iz radničke klase, bila je i pionir i ekscentrična junakinja filmova Crnog talasa, a velikim dijelom na uspjehu u karijeri duguje i romantičnim komedijama u kojima je glumila uz Ljubišu Samardžica.

Dravićeva je dobitnica Nagrade za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu, specijalne nagrade Zlatna ruža na Filmskom festivalu u Veneciji, najprestižnijih srbijanskih nagrada Dobričin prsten i „Žanka Stokic“ za cjelokupan doprinos jugoslovenskoj i srbijanskoj kinematografiji, nagrade „Joakim Vujic”, nagrade Pavle Vuisić na Filmskim susretima u Nišu, četiri Zlatna ćurana na Danima komedije u Jagodini i čak rekordnih deset Zlatnih arena na Filmskom festivalu u Puli.

Izvor: Al Jazeera i agencije