Milijarda neplaćenih sati radnika u Njemačkoj

Sindikati procjenjuju da su preduzeća, na osnovu neplaćenih prekovremenih sati, prošle godine uštedjela više od 36 milijardi eura (EPA)

Zaposleni u Njemačkoj tokom prošle godine bili su prinuđeni na radnom mjestu provesti mnogo duže od regularnog i “nagomilali” su više od dvije milijarde prekovremenih sati.

Polovina tih prekovremenih sati nije plaćena, navodi dnevnik Rheinische Post, prenoseći stav sindikata da je to skandal.

Sindikati, također, upozoravaju da broj prekovremenih sati dostiže nivo štetan po zdravlje zaposlenih, prenosi Tanjug.

Zaposleni su prošle godine proveli na poslu 2,127 milijardi sati preko svog radnog vremena, što je najviša vrijednost u protekloj deceniji, a od toga je jedna milijarda sati ostala neplaćena, proizlazi iz odgovora njemačke vlade na zastupnička pitanja.

Prema nadležnom ministarstvu, broj prekovremenih sati time je za 11 posto veći nego 2016, kada su Nijemci radili 1,9 milijardi sati duže od predviđenog radnog vremena.

Uštede kompanijama

Rekord je zabilježen 2007. s 2,131 milijardu prekovremenih sati, za četiri miliona više nego 2017.

U prosjeku je svaki zaposleni prošle godine napravio gotovo 27 plaćenih i neplaćenih prekovremenih sati, što odgovara približno 0,6 sati sedmično.

Taj trend očito se nastavlja jer je u prvoj polovini ove godine broj prekovremenih sati već dostigao 1,1 milijardu.

Većina zaposlenih prošle godine radila je prekovremeno jer su smatrali da ne mogu drugačije obaviti posao.

Gotovo 15 posto ispitanika navelo je da je zbog ljubavi prema poslu ostajalo duže na radnom mjestu, a samo pet posto zato što su željeli veća primanja.

Sindikati procjenjuju da su preduzeća, na osnovu neplaćenih prekovremenih sati, prošle godine uštedjela više od 36 milijardi eura.

Izvor: Agencije