Milijarde dolara pomoći za Irak nakon ISIL-a

Irak je predstavio 157 projekata za obnovu infrastrukture, vodoopskrbe, energije, građevine, tehnologije (Anadolija)

Nekoliko zemalja na Bliskom istoku obećalo je milijarde dolara pomoći za Irak, u sklopu misije ponovne izgradnje zemlje nakon četiri godine rata protiv grupe Islamska država Irak i Levant. 

Trodnevni samit o izgradnji Iraka završen je u Kuwait Cityju u srijedu, s Katarom, Saudijskom Arabijom, Kuvajtom i Turskom, koje su obećale da će ponuditi kredite i direktne investicije za rekonstrukciju.

Kuvajtski emir Sheikh Sabah Al Ahmad Al Sabah obećao je da će dati dvije milijarde dolara u kreditima i investicijama.

Bagdad traži 88 milijardi dolara

Saudijska Arabija navela je da će osigurati 1,5 milijardi dolara, dok je Katar obećao milijardu dolara.

Turska je, također, odlučila da će učestvovati u pomoći, navodeći da će izdvojiti pet milijardi dolara u finansijskoj podršci.

Također, različite nevladine organizacije obećale su 330 miliona dolara tokom prvog dana samita, na kojem je bilo 67 država i nevladinih učesnika.

Konferenciju su organizirali Kuvajt, Irak, Evropska unija, Ujedinjeni narodi i Svjetska banka.

Oni traže finansije od donatora i investitora kako bi se obnovili uništeni domovi, škole i bolnice u Iraku te kako bi se ponovo pokrenula ekonomija i napravila infrastruktura.

Irački ministar planiranja Qusai Abdelfattah rekao je da se procjenjuje da njegova zemlja treba 88,2 milijarde dolara da se postigne cilj, a od toga 22 milijarde dolara su potrebne “odmah”.

Borba protiv korupcije i birokratije

Irak je predstavio 157 projekata za obnovu infrastrukture, vodoopskrbe, energije, građevine, tehnologije.

U potrazi za sredstvima, korupcija je glavna briga u Iraku, koji je prošle godine, od 176 zemalja, bio na 166 mjestu po korupciji, podaci su organizacije Transparency International.

Irački premijer Haider al-Abadi prethodno je obećao da će njegova Vlada raditi na borbi protiv korupcije i birokratije u njegovoj zemlji.

Izvor: Al Jazeera