Milijarde potrebne za obnovu države New York

Od Washingtona je zatraženo 1,65 milijardi dolara za obnovu kuća i zgrada uništenih u oluji (Reuters)

Guverner države New York Andrew Cuomo zatražio je od saveznih vlasti u Washingtonu 30 milijardi dolara za obnovu onog što je porušeno i uništeno u naletu uragana Sandy, piše New York Times.

U detaljnom spisku, koji je proslijeđen u Washington, traži se 3,5 milijardi dolara za obnovu mostova, tunela, podzemne željeznice i nadzemne željeznice i 1,65 milijardi dolara za obnovu kuća i zgrada uništenih u oluji.

Milijarde dolara su potrebne i za nadoknadu lokalnim vlastima za troškove prekovremenog rada za policiju, vatrogasce i ostale ekipe za vanredna dejstva.

Zajmovi i grantovi

Nekoliko milijardi dolara zajmova i grantova sa saveznog nivoa bit će potrebno i za oživljavanje pogođenih poslovnih postrojenja.

Procjenjuje se da će šteta nastala uraganom Sandy nadmašiti 50 milijardi dolara, čime će skuplji biti samo uragan Catherine iz 2005. godine, koji je pogodio New Orleans i kada je šteta iznosila 145 milijardi dolara.

Savezne vlasti su tada pomogle pogođeno područje sa 110 milijardi dolara.

Američki predsjednik Barack Obama posjetit će u četvrtak New York da bi vidio kako napreduju radovi u obnovi grada, u kome i dalje blizu 125.000 stanovnika nema struju, a veliki broj benzinskih pumpi još je zatvoren.

Izvor: Agencije