Milijarder pokreće kampanju za opoziv Trumpa

'Trump je očita i prisutna opasnost, mentalno nestabilan i naoružan nuklearnim oružjem', kaže Steyer (EPA)

Kalifornijski milijarder Tom Steyer najavio je da će uložiti najmanje deset miliona dolara za nacionalnu televizijsku kampanju kojom traži opoziv predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa.

Steyer u reklami navodi da bi Trump trebao biti opozvan zato što je približio zemlju nuklearnom ratu, ometao pravdu u Federalnom istražnom birou (FBI) i kritizirao medije koji ga ne vole, prenosi Beta.

On je pozvao glasače da zovu svoje predstavnike u Kongresu i kažu im da pokrenu opoziv, prenio je AP.

“Ljudi u Kongresu i u samoj njegovoj administraciji znaju da je ovaj predsjednik očita i prisutna opasnost, mentalno nestabilan i naoružan nuklearnim oružjem. I oni ništa ne rade”, naveo je Steyer u reklami.

Kršenje zakona

Opoziv (eng. impeachment) jest procedura u Predstavničkom domu kojom se predsjednik optužuje za kršenje zakona. Ako budu usvojene tačke optužbe, Senat glasa o njima i u slučaju usvajanja dvotrećinskom većinom dolazi do smjene.

Dva američka predsjednika, Andrew Johnson u 19. stoljeću i Bill Clinton krajem 1990-ih, bila su izložena opozivu, ali su u Senatu oslobođena optužbi. Procedura za opoziv Richarda Nixona 1970-ih okončana je nakon što je on sam podnio ostavku.

Rezoluciju o opozivu prošle sedmice podnio je demokratski zastupnik Al Greene, ali je inicijativa ugašena i prije glasanja.

Neki čelnici Demokratske stranke u Kongresu vjeruju da pokušaji opoziva Donalda Trumpa nisu vrijedni truda s obzirom na to da neće imati uspjeha u Kongresu, u kojem većinu imaju republikanci, dok bi mogli animirati republikanske glasače uoči parlamentarnih izbora sljedeće godine.

Izvor: Agencije