Milijardu dolara ukradeno u cyber pljačkama banaka

Cyber banda, kojoj je Kaspersky dao ime 'Carbank', koristila je kompjuterske viruse (Reuters)

Najmanje 100 banaka i finansijskih institucija bili su mete cyber pljačke u kojoj je ukradeno milijardu dolara, navodi se u izvještaju kompanije za bezbjednost na internetu Kaspersky.

U izvještaju se navodi da su napadi počeli 2013. godine, ali i da još traju, a cyber banda ima članove u Rusiji, Ukrajini i Kini.

Kaspersky navodi da sarađuje u istrazi koju vode Interpol i Europol.

Napadi su uslijedili u 30 zemalja, uključujući finansijske kompanije u Rusiji, SAD-u, Njemačkoj, Kini, Ukrajini i Kanadi.

“Ovi napadi ukazuju na činjenicu da će kriminalci iskoristiti bilo kakvu ranjivost u bilo kakvom sistemu”, izjavio je Sanjay Virmani, direktor Interpolovog centra za digitalni kriminal.

Kaspersky navodi da su kriminalci u ovom slučaju prešli u novu fazu, pošto kradu novac direktno od banaka i izbjegavaju krajnje korisnike.

Svaki put ukradu 10 miliona dolara

Banda, kojoj je Kaspersky dao ime “Carbank”, koristila je kompjuterske viruse da bi zarazila mreže firmi zlonamjernim softverom.

To joj je omogućilo pristup video sistemima za nadzor i snimanje svega što se prikazuje na kompjuterskim ekranima službenika finansijskih kompanija.

Kriminalci su u nekim slučajevima bili u mogućnosti prebaciti novac sa računa banaka na svoje račune ili, čak, narediti bankomatima da izbace novac u određeno vrijeme.

Kaspersky navodi da je prosječna pljačka banaka trajala između dva i četiri mjeseca i da je svaki put ukradeno do deset miliona dolara.

Međunarodno tijelo koje upozorava banke na aktivnosti hakera saopćilo je da je u januaru obaviješteno o izvještaju kompanije Kaspersky i da njegovi članovi preduzimaju mjere da bi spriječili ovakve kriminalne aktivnosti i sveli na minimum posljedice po korisnike.

Izvor: Agencije