Milion afganistanskih izbjeglica vratilo se u zemlju

Afganistan je zemlja s najviše povratničkog stanovništva (AP)

Broj afganistanskih izbjeglica koje su se iz Pakistana vratile u ratom razorenu domovinu dostigao je milion, saopćio je zamjenik afganistanskog ministra za izbjeglice Wali Hakimi.

Govoreći na ceremoniji povodom obilježavanja 18. decembra, Međunarodnog dana migranata, Hakimi je rekao da se većina povratnika odlučila smjestiti u afganistanskoj provinciji na granici Plemenskih područja pod federalnom upravom Pakistana.

Afganistanska vlada, uz pomoć humanitarnih agencija, planira formirati tri urbana naselja za povratnike u provinciji Nangarhar na istoku zemlje i u susjednoj provinciji Logar, rekao je Hakimi.

Zemlja s najviše povratnika

Repatrijacija iz Pakistana ove godine zabilježila je najveći porast nakon što su vlasti te zemlje, koja je još prije tri decenije izrazila dobrodošlicu afganistanskim imigrantima, sada promijenile imigrantsku politiku.

Afganistan je zemlja s najviše povratničkog stanovništa, a Ujedinjene nacije strahuju da bi ovogodišnji priliv mogao izazvati humanitarnu krizu u toj zemlji.

Ta zemlja također se bori s više od 50.000 novih interno raseljenih lica, podaci su UN-ovog Ureda za koordinaciju humanitarnim pitanjima.

Osim toga, evropske zemlje nastavljaju deportirati afganistanske tražioce azila nakon dogovora koji su postigli zvanični Kabul i Brisel. Prema tom dogovoru, više od 80.000 Afganistanaca bit će deportirano iz evropskih zemalja uprkos protestima širom Evrope i Afganistana.

Izvor: Agencije