Milion balona nad Sjevernom Korejom

U pamfletima je kritizirana sjevernokorejska vladajuća dinastija Kim (EPA)

Južnokorejski aktivisti kažu da su poslali više od milion propagandnih pamfleta na teritoriju Sjeverne Koreje, koja je tražila od Seula da zabrani te aktivnosti.

Leci su bili prikačeni na balone koji su preletjeli strogo čuvanu sjevernokorejsku granicu poslije ponoći, prenosi AFP.

U pamfletima je kritizirana sjevernokorejska vladajuća dinastija Kim, a poslani su i mali paketi s računima od jednog dolara, mali radio i DVD uređaji, rekao je lider aktivista Li Min-book.

Dvije Koreje odlučile su nedavno obnoviti razgovore na najvišem nivou do početka novembra, a Seul je predložio sastanak u pograničnom selu Panmunjom.

Sjeverna Koreja smatra da odbijanje Seula da zabrani puštanje balona ugrožava dogovor dvije zemlje o nastavku razgovara na visokom nivou.

Akcije u ‘osjetljivom vremenu’

Južna Koreja je zatražila od aktivista da se uzdrže od takvih akcija “u ovom osjetljivom vremenu”, ali je istakla da nije u mogućnosti zabraniti puštanje balona, navela je francuska agencija.

Trogodišnji Korejski rat je zaustavljen primirjem koje je potpisano 1953. godine u naselju Panmunjom.

No, rat nikada nije formalno završen jer mirovni ugovor nikada nije potpisan. Tako su, tehnički, dvije Koreje još u ratu.

Država je podijeljena na 38. paraleli, gdje je stvorena tzv. demilitarizirana zona.

U tri godine rata stradale su stotine hiljada vojnika i civila, a približno dva miliona civila ubijena su s obje strane.

Izvor: Agencije