Milion djece u Gazi živi u nemogućim uvjetima

Gaza je izložena jakoj izraelskoj blokadi već deset godina (Reuters)

Više od milion djece pogođeno je “nemogućim” uvjetima u Pojasu Gaze, navodi Save the Children, međunarodna humanitarna organizacija koja štiti prava djece širom svijeta.

“Milion djece u Gazi živi u teškim uvjetima”, kazala je grupa u saopćenju u utorak. “Save the Children smatra Gazu mjestom nemogućim za život.”

Prema navodima ove organizacije, “60 posto mora oko Gaze zagađeno je neprečišćenom otpadnom vodom, a više od 90 posto izvora vode su suviše kontaminirani za ljudsku potrošnju”.

‘Kriza životne sredine’

Opkoljena palestinska teritorija, u kojoj živi više od dva miliona ljudi, također je pogođena energetskom krizom od sredine aprila, zbog spora oko poreza između Hamasa, koji vlada enklavom, i Palestinskom upravom, koja vlada okupiranim zapadnim dijelom, partijom palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa.

Gaza je, također, izložena jakoj izraelskoj blokadi već deset godina, a stanovnici se stalno susreću s nestašicom struje.

Zbog kontinuirane krize s električnom energijom i “krize životne sredine”, više od milion djece u Gazi ne može “spavati, učiti ili igrati”, navodi Save the Children.

Prema ovoj organizaciji, više od 740 škola pokušava raditi bez struje, a većina porodica svakog dana dobija samo dva do četiri sata struje.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres apelirao je prošle sedmice na povećanje humanitarne pomoći Gazi i naložio je hitnu isplatu četiri miliona dolara iz UN-ovog fonda za hitne slučajeve.

Apel Ujedinjenih naroda

Guterres je, u jednoj osnovnoj školi na sjeveru Pojasa Gaze, pozvao na jedinstvo među palestinskim grupacijama, Hamasom, koji kontrolira pojas Gaze, i rivalskim Fatahom, koji kontrolira dijelove Zapadne obale.

On je kazao da bi volio “da se jednog dana vrati u Gazu i da ona tada bude dio palestinske države koja živi u miru i prosperitetu”.

Guterres je boravio u prvoj posjeti Gazi od kako je početkom godine preuzeo funkciju generalnog sekretara UN-a.

Ta palestinska teritorija se nalazi pod izraelskom i egipatskom blokadom, a zahvaćena je hroničnom humanitarnom i ekonomskom krizom.

Izvor: Agencije