Milion i po eura štete na farmi kod Šamca

Šamac je među bh. opštinama i gradovima kojima su poplave pričinile najveću štetu. Usjevi su uništeni, ali i stočni fond. Reporterka Al Jazeere Ljiljana Smiljanić obišla je farmu goveda u selu Tišina.

“Petnaest godina rada i ulaganja nestalo je za dvadeset minuta. Više od dva metra vode potopilo je farmu Čedomira Borojevića”, izvještava.

Uspjeli su samo da spase blizu 100 grla i neke mašine.

“Na ovoj farmi smo imali cirka 450, a ja ću reći tačnije 440 goveda uoči onog što se zvalo ova stihija, koja je praktično ovaj pogon uništila”, kaže Čedmir Borojević, vlasnik farme goveda.

Utopilo se 340 grla, dodaje. Štetu procjenjuje na milion i po eura. Nisu uništene samo staje, već i pogon za mužu krava sa najsavremenijom opremom. Dnevno su mljekarama u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj dostavljali i do 3.500 litara mlijeka.

Najmodernije postrojenje na farmi pretrpjelo je najveće oštećenje. Međutim, poplave su nanijele i štetu postrojenju za proizvodnju stočne hrane.

Ono se nalazi u gradu Šamcu, i to u dijelu iz kojeg se voda još nije povukla. Osim toga, uništeno je i 450 tona gotove stočne hrane, ali i blizu 150 hektara zasijane površine. Sve u vlasništvu porodice Borojević.

Stočni fond gotovo uništen

Čedomir kaže da je sada u pitanju i opstanak porodica njegovih 30 radnika.

“Ja mogu reći da smo mi vrlo kvalitetno privređivali. Sve plate radnika zaposlenih i na ovoj farmi i na pogonu hrane za životinje su redovno isplaćene. Sve obaveze prema državi su redovno isplaćene. Ja sam na jedan takav odnos veoma ponosan. Tek sad vidim koliko sam imao dobre radnike i praktično posao, koji je i meni i njima omogućavao da živimo solidno.”

Lokalne vlasti u Šamcu oformile su komisije za popis i procjenu štete. Međutim, već sada mogu da kažu da je stočni fond gotovo uništen. Kad je riječ o usjevima, pokušat će spasiti makar dio proizvodnje.

“Mi smo jutros na osnovu informacija predsjednika Mjesnih zajednica trebovali određene količine sjemenske robe za presijavanje 1.600 hektara zemljišta na području naše opštine. Naravno da to nije nikakav egzaktan podatak, imajući u vidu da još ima zemljišta na koje je apsolutno nemoguće naići ili bilo kakve poljoprivredne radove raditi”, kaže načelnik opštine Šamac Savo Minić.

Čedomiru Borojeviću su pomoć obećale kolege iz svih krajeva Bosne i Hercegovine. Dok ona ne stigne, malo toga na farmi može uraditi. Biće sretan, kaže, ako ponovo počnu proizvoditi za mjesec ili dva.

Izvor: Al Jazeera