Milioni dolara od šverca nafte za grupu IS

Zauzimanjem Mosula i provincije Saladin, pripadnici grupe Islamska država došli su u posjed iračkih naftnih postrojenja.

Ministarstvo nafte te države procjenjuje da ilegalnim izvozom Islamska država dnevno zarađuje gotovo dva miliona dolara, koje koristi, prije svega, za kupovinu oružja.

Gotovo 60 posto sirijskih proizvodnih naftnih kapaciteta i nekoliko naftnih polja u Iraku sada su pod kontrolom te grupe. Na meti je i rafinerija u Baijiju, sjeverno od Bagdada, koju su pripadnici grupe Islamska država već napadali.

“Svakog dana mogu zaraditi dva miliona dolara. To je ogromna suma. Grupa Islamska država taj novac može koristiti za širenje svojih snaga. Teroristi novac koriste da bi nastavili borbu protiv iračkog naroda”, ističe ekspert Hussein Allawi.

Naplaćivanje poreza

Nafta iz zauzetih rafinerija i naftnih polja završava na crnom tržištu u pograničnim područjima s Turskom i Iranom. Allawi tvrdi da je grupa Islamska država uspostavila vlastito crno tržište.

Dnevno 210 cisterni prokrijumčari naftu iz Iraka, najčešće u Tursku. Cijena prošvercane nafte je 10 do 25 dolara po barelu, dok je cijena sirove nafte na svjetskom tržištu 100 dolara po barelu.

Osim šverca nafte, grupa Islamska država na zauzetim područjima naplaćuje i porez. Tako svaki veliki kamion koji prevozi robu i ulazi u Mosul plaća porez od 400 dolara, manji kamioni 100 dolara, a automobili koji prevoze robu 50 dolara.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera i agencije