Milioni državnog novca za Partizan i Zvezdu

Duel trenera Košarkaškog kluba Partizan te predsjednika tog sportskog društva Duška Vujoševića i predsjednika Košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojše Čovića pokrenuo je priču o finansiranju sportskih klubova. Međusobno se optužuju i iznose podatke o milionskim premijama koje Zvezda i Partizan dobijaju svake sezone.

Višemjesečna rasprava čelnih ljudi sportskih društava Partizan i Crvena zvezda o tome koliko novca su dobili od države i spominjanje višemilionskih ugovora koje dva najveća nogometna i košarkaška kluba u Srbiji imaju s javnim preduzećima primorala je mandatara za sastav nove vlade Aleksandra Vučića da zauzme stav koji, prema svemu sudeći, neće biti po volji tih klubova.

“Naravno, potrebno je da se sport pomaže, ali to neće više moći u tolikoj meri – idite na tržište i privatizaciju. Neka se promene zakonski uslovi na tržištu, privatizacija, kako funkcioniše [Manchester] United, Liverpool, Barcelona… Baš me briga kakav ćete model da izaberete. Država ima mnogo važnijih stvari na koje će da troši novac”, poručio je Vučić.

Dodao je da će biti osnovan fond za pomoć bolesnoj djeci i da će država više slijevati novac u taj fond nego u, kako je rekao, nezahvalne klubove. Ostaje nejasno šta je s finansiranjem takozvanih malih sportova, izvještava iz Beograda reporter Al Jazeere Dušan Hadži Nikolić.

‘Mrvice’ za atletičare

Atletski klub Crvena zvezda bio je prvi u “crveno-beloj” sportskoj porodici koji je osvojio naslov prvaka Evrope. Ujedno je najtrofejniji klub tog sportskog društva. Međutim, uspjesi ne prate i jednak tretman države.

“Ja ću biti potpuno otvoren kada govorimo o iznosima koje AK Crvena zvezda dobija od države – to je na godišnjem nivou oko 10.000 evra, u zavisnosti od rezultata koje ostvarimo u prethodnoj godini, i to samo od Gradskog sekretarijata za sport. Taj iznos je dovoljan da se pokrije jedno, eventualno dvoje atletičara, treninzi, putovanja, stanarina i oprema”, izjavio je Srđan Rašković, predsjednik AK Crvena zvezda.

U Transparentnosti Srbija smatraju da se praksi finansiranja klubova državnim novcem mora stati na put.

“Ili ćemo imati komercijalno finansiranje ili ćemo imati političko finansiranje. Ako je komercijalno fiansiranje, ono se odvija po tržišnim principima i tu nema mesta nikakvom političkom uticaju kome će ići sredstva, već će firme pronaći svoj interes, plaćati reklame i sponzorisati klubove”, rekao je Nemanja Nenadić iz te nevladine organizacije.

Nenadić kaže da je i politički model sasvim uredu. To, prema njegovom mišljenju, znači da bi se svake godine znalo koliko novca iz budžeta ide za koji sport i klub i tu bi bila tačka.

Izvor: Al Jazeera