Milioni na udaru kibernetičkog kriminala

U Hagu su predstavljeni planovi za formiranje evropskog centra za borbu protiv cyber kriminala (AP)

Evropska unija (EU) procjenjuje da svakog dana blizu milion njenih stanovnika postaje žrtvom kibernetičkog kriminala.

Bande mafijaških struktura odavno su shvatile da je internet kriminal puno unosniji od drugih, rizičnijih oblika zločina – one kradu imena korisnika “online-bankinga” i njihove lozinke, “ubacuju” se u privatne računare i na servere…

Ni profili na društvenim mrežama, poput Facebooka i Twittera, nisu sigurni od tih kriminalaca.

Evropa je sve češće na meti hakera i internetskih lopova i prisiljena je da pronalazi načine za odbranu od tih napada.

Borba za digitalni svijet tek je počela.

Tamo gdje se uspiju “ugnijezditi” – digitalne štetočine poput virusa, “trojanaca” ili “crva” predstavljaju jednu od najvećih prijetnji internetu, tom nervnom sistemu modernog društva.

Što internet mreža postaje važnija za čovjeka i ekonomiju, to profesionalniji postaju napadi kibernetičkih kriminalaca.

To već odavno nisu neki neozbiljni učenici i računarski “frikovi” koji traže uzbuđenje ili žele nekome ukrasti nekoliko eura s računa.

Napadi na sisteme

Samo u Evropi na taj način, prema navodima međunarodne policije Interpola, nastaje šteta od blizu 750 milijardi eura godišnje.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Cecilia Malmstroem upozorava na opasnost od društvenih posljedica cyber kriminala.

Ona najveći problem vidi u nesigurnosti koja se širi i koja ograničava slobodu digitalnog života strahom korisnika od kupovanja preko interneta, strahom od uključivanja u socijalne mreže i strahom od normalnog korištenja interneta.

Otkako je u fabruaru 2005. godine EU prvi put uvela propise za “napade na informativne sisteme”, broj tih napada je znatno povećan.

To EU ne želi više tolerirati.

Prije nekoliko sedmica u Hagu su predstavljeni planovi za formiranje evropskog centra za borbu protiv kibernetičkog kriminala.

On bi bio smješten u centru evropske policije – Europol, a u njemu bi trebalo raditi 55 istražilaca iz Evropske komisije (EK) i članica EU-a.

Za borbu s internetskim kriminalcima imat će na raspolaganju budžet od 3,6 milona eura, prenosi Deutsche Welle.

Izvor: Agencije