Milioni u kriptovalutama blokirani nakon smrti kanadskog osnivača

Preko platforme se trguje bitcoinom, litecoinom i ethereumom (EPA)

Gotovo 180 miliona kanadskih dolara (120 miliona eura) u kriptovalutama zamrznuto je na korisničkim računima Quadrige nakon što je osnivač te platforme za trgovinu valutama, jedina osoba koja je imala lozinku za pristup, iznenada umro u decembru.

Gerald Cotten umro je u dobi od 30 godina uslijed komplikacija zbog Kronove bolesti dok je volontirao u sirotištu u Indiji, objavila je Facebook stranica Quadriga CX 14. januara.

Platforma preko koje se trguje bitcoinom, litecoinom i ethereumom, zatražila je kreditorsku zaštitu na Vrhovnom sudu Nove Scotije prošle sedmice, prenosi Hina.

Dug korisnicima

Quadriga ima 363.000 registriranih korisnika i duguje gotovo 250 miliona kanadskih dolara pogođenim korisnicima, prema izjavi koju je u ime kompanije dala udovica osnivača, Jennifer Robertson.

Procjenjuje se da platforma duguje gotovo 70 miliona kanadskih dolara u čvrstoj valuti. 

Robertson navodi u izjavi da se u računaru Cottena nalazi “digitalni novčanik” u kriptovalutama i da mu se jedino može fizički pristupiti, a ne online te da je od njegove smrti “gotovo 180 miliona dolara u kriptovalutama zamrznuto”.

Robertson tvrdi da nije bila uključena u posao Cottena dok je bio živ te da ne zna lozinke.

“Nakon opetanovih potraga, nisam uspjela pronaći je li ih negdje zapisao”, dodala je Robertson.

Izvor: Agencije