Milioni vjernika stižu na ovogodišnji hadž

Duhovno putovanje ima za cilj čišćenje duša vjernika od grijeha i njihovo približavanje Bogu (Reuters)

Milioni muslimana iz cijelog svijeta počeli su pristizati u grad Meku (Saudijska Arabija) uoči hadža, godišnjeg hodočašća koje je centralni stub islama i koje ponavlja djela poslanika Muhammeda od prije skoro 1.400 godina.

Vjernici iz više od 150 država počeli su se okupljati u petak u gradu, jednom od svetih mjesta u islamu, kako bi se spremili za petodnevno hodočašće koje počinje u subotu, 10. septembra.

Duhovno putovanje ima za cilj čišćenje duša vjernika od grijeha i njihovo približavanje Bogu. Očekuje se kako će više od 1,5 miliona stranih hodočasnika ove godine obaviti hadž.

Kako bi se popravila sigurnosna situacija, u Velikoj džamiji u Meki je postavljeno više od 1.000 novih kamera za posmatranje koje će pratiti okupljene vjernike, a simbolično kamenovanje đavola, zasnovano na historijskoj tradiciji, bit će daleko više kontrolirano nego prethodnih godina.

Napetost Teherana i Rijada

Također, po prvi put će hodočasnici dobiti elektronske narukvice sa ličnim i medicinskim podacima kako bi vlasti mogle pružiti pomoć i identificirati ljude.

Vodootporni i povezani na GPS, ovi uređaji će također obavještavati vjernike o vremenu molitvi i voditi ih kroz razne rituale.

Prošlogodišnji hadž je obilježen metežom u kojem je poginulo više od 750 osoba. Međutim, cifre koje su objavile države u koje su se vratila tijela poginulih pokazuju kako je moguće da je više od 2.000 osoba tada izgubilo živote.

Ova nesreća je pojačala tenzije između Rijada i Teherana jer su mnogi od poginulih bili vjernici iz Irana.

Izvor: Al Jazeera