Milioni za sportski patriotizam u SAD-u

Izvješće američkog Kongresa je pokazalo da je Pentagon plaćao milijune dolara sportskim klubovima diljem zemlje za promociju oružanih snaga SAD-a. Klubovi bi mogli biti prisiljeni da vrate primljeni novac. Ovu pojavu su nazvali “plaćenim patriotizmom”. Godinama su prizori odavanja počasti oružanim snagama na sportskim događajima u SAD-u razvijanjem ogromnih zastava, izvođenjem himne i aplauzima navijača, bili uobičajeni. Međutim, i to je imalo svoju cijenu.

“Nažalost, detaljnom istragom je utvrđeno da je taj patriotizam uglavnom bio plaćen. Naime, od 2012. godine Ministarstvo obrane je potrošilo čak 6,8 milijuna dolara na ugovore o promociji na sportskim događajima. To, naravno, nisu trebali raditi”, rekao je senator John McCain.

Najnoviji izvještaj Senata je otkrio da je promocija plaćana proračunskim sredstvima. Program vrijedan više milijuna dolara osmišljen je da promovira oružane snage i pojača regrutaciju.

Ugovori sa 50 klubova

“Postoje razni načini na koji profesionalni sport može odati počast pripadnicima naših trupa, ali trošiti milijune dolara poreznih obveznika na ime tih rashoda je neprihvatljivo”, kaže McCain.

Istraga je pokazala da su potpisana čak 72 ugovora sa 50 profesionalnih sportskih klubova. Ukupno je isplaćeno 9,1 milijun dolara za promociju na najjačim ligama – NFL, NBA, Nacionalna hokejaška liga, Prva baseball liga.

“Razgovarali smo s predstavnicima Pentagona i tražili informacije. Teške volje su nam izašli ususret, ali i pored toga nismo sigurni da imamo sve podatke”, rekao je senator Jeff Flake.

Ova praksa je zabranjena, a klubovi koji su primili novac zamoljeni su da ga doniraju organizacijama koje pomažu veteranima. Ubuduće će patriotizam morati biti besplatan.

Izvor: Al Jazeera i agencije