Milionski gubici bh. mljekara zbog zabrane izvoza

Analize su pokazale da je kvalitet mlijeka koje se proizvodi u Bosni i Hercegovini nesporan. Ipak, uprkos potvrdi o kvalitetu i dozvoli za izvoz, stigla je zabrana, javlja Natalija Lučić, novinarka Al Jazeere. Time proizvođači iz Bosne i Hercegovine trpe velike gubitke, jer su imali određene kontingente mlijeka spremne za izvoz i već unaprijed dogovorene isporuke na prostoru Evropske unije.

Umesto da tetrapak mlijeka iz Bosne i Hercegovine stigne na police u marketima u nekoj od zemalja EU-a, iz Unije je stigla zabrana za njihov izvoz. Tri godine bilo je potrebno proizvođačima u Bosni i Hercegovini da dobiju dozvolu za izvoz. Ova nagla promjena, kažu, napravit će im velike novčane gubitke.

“Naš poslovni ugled je pretrpio veliku štetu. Tu su posljedice velike. Veoma je teško objasniti potencijalnim kupcima i partnerima s kojima sam pregovarao iz Italije i Poljske da je ovo što se dešava u Bosni i Hercegovini poprilično normalno nama koji ovdje živimo”, kaže Adin Fakić iz sarajevskog Milkosa.

Žalbu na izvoz mlijeka iz Bosne i Hercegovine uložila je Hrvatska, a bit će razmatrana 16. septembra u Briselu. No, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, očekuje da će žalba biti poništena te da će Bosna i Hercegovina imati samo kratku pauzu i da će se izvoz nastaviti u drugoj polovini septembra.

‘Administrativna zabrana’

“Sinoć [četvrtak] smo razgovarali s [evropskim] komesarom [za susjedsku politiku i proširenje] Johannesom Hahnom. Vjerovatno će ova žalba Hrvatske biti odbačena, jer nije utemeljena na bilo čemu sem na strahu od konkurencije bh. mlijeka na njihovom tržištu. Ovo je pitanje čiste administrativne zabrane, a ne neispunjavanje uslova, i zbog toga smo uvjereni da će žalba biti odbijena”, kazao je Šarović.

Tome se nadaju i proizvođači. U suprotnom, kažu, opstanak im može osigurati jedino lojalnost potrošača iz Bosne i Hercegovine.

“Jedini način kako da zadržimo svoje pozicije i kako da i dalje širimo djelatnost je da ljudi kupuju domaće proizvode. To nikako nije poziv na bojkot drugih proizvoda”, rekao je Fakić.

I dok se dio proizvođača oslanja na domaće tržište, dio najavljuje radikalne mjere. Iz udruženja poljoprivrednih proizvođača bh. entiteta Republika Srpska dali su vlastima Bosne i Hercegovine rok od pet dana da riješe problem izvoza mlijeka u EU, ili da zabrane uvoz iz Hrvatske, navodeći da će u suprotnom blokirati granice.

A preko granice, do susjedne Hrvatske, prije njenog ulaska u EU, iz Bosne i Hercegovine išla je četvrtina proizvedenog mlijeka, čak 50 miliona litara godišnje.

Izvor: Al Jazeera