Milorad Mažić, sudija iz Vrbasa dijeli pravdu na EURO-u

Žuti karton za Cityjevog Džeku: Mažić je vodio brojne utakmice Lige prvaka i Lige Europe (EPA)

Piše: Ibrahim Sofić

Jedan od 18 sudija koji će dijeliti pravdu na mečevima Europskog nogometnog prvenstva u Francuskoj dolazi iz Srbije. Riječ je o Miloradu Mažiću, 43-godišnjaku iz Vrbasa koji se prije nekoliko godina našao na udaru kritika pojedinih klubova iz Srbije, no to ga je, kako kažu oni koji ga dobro poznaju, samo ponukalo da radi više na sebi.

To je prepoznala i Europska nogometna asocijacija (UEFA) koja ga je delegirala na brojne mečeve Lige europskih prvaka, Lige Europe, te kvalifikacija za europska i svjetska prvenstva.

Rođen je 1973. godine u Vrbasu, da bi diplomirao i magistrirao na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Poslije kraće nogometne karijere, preorijentirao se na suđenje nogometnih utakmica, a na listu sudaca prvenstva Srbije, odnosno Super lige došao je 2006. godine.

Pravda na međunarodnoj sceni

U proteklim godinama, Mažić je dijelio pravdu na mnogim međunarodnim utakmicama (prema podacima stranice worldreferee.com, riječ je o 86 duela), a neke od njih su:Wolfsburg – Manchester United (grupna faza Lige prvaka, sezona 2015-16)

PSG – Manchester City (četvrtfinale Lige prvaka, 2015-16)
Manchester United – Liverpool (osmina finala Lige Europe)
Norveška – Italija (kvalifikacije za EURO 2016)
Besiktas – Arsenal (doigravanje za Ligu prvaka, 2014-15)
Roma – Manchester City (grupna faza Lige prvaka, 2014-15)
Borussia Dortmund – Juventus (osmina finala Lige prvaka, 2014-15)
Atletico Madrid – Real Madrid (četvrtfinale Lige prvaka, 2014-15)
Dnipro – Napoli (polufinale Lige Europe, 2014-15)
Njemačka – Portugal (grupna faza SP 2014)
Argentina – Iran (grupna faza SP 2014)
Valencia – Sevilla (polufinale Lige Europe, 2014-15)
Arsenal – Napoli (grupna faza Lige prvaka, 2013-14)
Barcelona – Milan (grupna faza Lige prvaka, 2013-14)
PSG – Chelsea (četvrtfinale Lige prvaka, 2013-14)
Borussia Dortmund – Manchester City (grupna faza Lige prvaka, 2012-13)
PSG – Valencia (osmina finala Lige prvaka, 2012-13)

Tri godine kasnije „zaradio“ je titulu međunarodnog sudije. Iz Sudijske komisije UEFA-e primijetili su njegove kvalitete i uvrstili ga u svoj Talent-mentor program što mu je, u priličnoj mjeri, odredilo putanju njegove karijere.

Najviše kritika zbog Subotice

Najviše kritika, kako klubova tako i medija (ponajviše tabloidnih) dobio je u proljeće 2011. godine kada je u Subotici dijelio pravdu u duelu domaćeg Spartaka i beogradskog Partizana koji je tada žestoku borbu za titulu vodio sa najvećim rivalom – Crvenom zvezdom.

Prilikom jednog duela u kaznenom prostoru Subotičana je pao Ivica Iliev, danas sportski direktor „Crno-belih“ iz Beograda, a Mažić je pokazao na bijelu tačku. Gosti su na kraju slavili sa 2:1, nešto kasnije i osvojili titulu, no sudija iz Vrbasa je bio narednih dana meta klubova i medija – tražili su njegovo kažnjavanje, a upoznati sa cijelom situacijom nazivaju to „pozivima na linč“ iako je, kako kažu, dobro odradio svoj posao.

Isključenje Pepea (Portugal) na Mundijalu u Brazilu 2014. [AP]

Od tada je vodio više od 20 mečeva Lige prvaka, te više od 50 međunarodnih utakmica. Jedan je od rijetkih arbitara koji je čak tri puta sudio polufinale jednog europskog takmičenja. Riječ je o duelima Lige Europe 2013., 2014. i 2015. godine.

Kada je riječ o mečevima reprezentacija, sudio je na europskim prvenstvima nogometaša do 17 i 21 godine, na Svjetskom prvenstvu U20 2013. u Turskoj, te na seniorskom Mundijalu prije dvije godine u Brazilu.

Što se domaćih okvira tiče, čini se kako je sudija bez koga ne može proteći „Večiti derbi“ beogradskih rivala, koji je do sada sudio deset puta.

Pored nogometa – radi u struci, tačnije u mesnoj industriji Zlatiborac gdje je bio regionalni direktor za Vojvodinu, a sada je savjetnik. Više bi se tu angažirao, ali kaže kako ne stiže zbog obaveza na nogometnim terenima.

Oženjen je i ima dva sina od 13 i 10 godina.

Izvor: Al Jazeera