Miloš Zeman za selidbu ambasada u Jerusalem

Zeman je svečano obećao da otvaranje počasnog konzulata Češke u Jerusalemu predstavlja prvi korak da se i ambasada preseli (EPA)

Predsjednik Češke Miloš Zeman optužio je za kukavičluk evropske zemlje i Evropljane koji odbijaju da presele svoje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem prije nego što se riješi njegov status kao glavnog grada Izraela i buduće palestinske države.

“Odbijam to da mi kopiramo Sjedinjene Američke Države, upravo suprotno, SAD kopiraju moj prijedlog. Neki od Evropljana i ne samo Evropljani odbijaju taj prijedlog. Kažu za sebe da su umjereni, a ja kažem da su kukavice”, kazao je u srijedu navečer Zeman na proslavi 70. godišnjice nastanka Države Izrael u predsjedničkom zamku Hradčani u Pragu, prenosi Beta.

Zeman je naglasio da je ovo prvi put da se na Hradčanima proslavlja rođendan bilo koje države i obećao svečano da otvaranje počasnog konzulata Češke u Jerusalemu, što je odlučila češka vlada jer odbija da sada seli ambasadu, predstavlja prvi korak da se i ambasada preseli.

“Ne želim da ponavljam tople fraze o prijateljstvu. Nama nisu potrebne fraze već akcija. Nadam se da će preseljenje ambasade ići u tri faze. Prvi korak će biti počasni konzulat narednog mjeseca. Drugi korak, imamo mnogo institucija kao Čehtrejd, Čehinvest Čehturizam i sve te institucije treba da se presele u Jerusalem”, kazao je češki predsjednik.

Odbijanje Vlade

Češka vlada koja jedina kreira češku vanjsku politiku i odgovorna je za nju, odbila je Zemanov zahtjev da preseli češku ambasadu u Jerusalem sada, mada taj korak Ministarstvo vanjskih poslova nije isključio u budućnosti, ali isključivo na osnovu dogovora sa partnerima u Evropskoj uniji.

“Ta ideja predsjednika Trampa nije dobra, jer vide se te reakcije. Mi smo mala zemlja, ali i one velike bi trebalo da se trude da bude mir. Mi moramo da se borimo protiv situacija u kojima opet izbija neki sukob, neki protesti i ne dao bog, neki atentati”, kazao je još u decembru premijer Andrej Babiš.

Predsjednik Zeman pokušava da uvjeri češku vladu da stvari ubrza i ambasadu ipak preseli, iako je predsjedniku Zemanu iz Izraela stigao pored podrške i niz apela izraelskih intelektualaca, diplomata i ličnosti javnog života da ne doliva ulje na vatru i da sačeka da se formira palestinska država.

“Konačni mirovni sporazum omogućiće vam da otvorite dvije ambasade – jednu u Istočnom, drugu u Zapadnom Jerusalemu”, napisali su Zemanu jevrejski intelektualci.

Izvor: Agencije