Miloš Zeman zvanično novi predsjednik Češke

Za novog predsjednika, naklonjenog EU-u, stupanje na položaj šefa države predstavlja veliki povratak na političku scenu iz desetogodišnje penzije (Reuters)

Bivši premijer češke socijaldemokratske Vlade Miloš Zeman položio je u petak zakletvu u praškom zamku Hradčani i zvanično započeo petogodišnji predsjednički mandat, prenosi Tanjug.

Zeman (68), koji je bio predsjednik Vlade od 1998. do 2002. godine, zakletvu je položio tokom zajedničke sjednice oba doma Parlamenta, javio je AP.

On je kao nezavisan kandidat pobijedio na prvim izborima u Češkoj na kojima je šef države biran direktno, glasovima birača i u drugom krugu 25. i 26. januara porazio je konzervativnog ministra vanjskih poslova Karela Schwarzenberga.

Veliki povratak

Za novog predsjednika, naklonjenog EU-u, stupanje na položaj šefa države predstavlja veliki povratak na političku scenu iz desetogodišnje penzije.

Otkako se Čehoslovačka podijelila na Slovačku i Češku 1993. godine, Češka je imala dva predsjednika koje je birao Parlament – vođu “plišane revolucije” Vaclava Havela i arhitektu češke tranzicije Vaclava Klausa.

Stotine Čeha u četvrtak su slavile odlazak Klausa, predsjednika koji je u toku dva mandata podijelio javnost svojim ekstremnim stavovima o EU-u, pravima homoseksualaca i globalnom otopljavanju, a posebno kontroverznom amnestijom, kojom je obustavio krivično gonjenje nekih od najvećih korupcionaša i utajivača poreza među tajkunima.

Izvor: Agencije