Milutinović: Katar ima šampionske kvalitete u Azijskom kupu

Milutinović (drugi s desna): 'Katar je postigao ogroman posao plasmanom u finale' (EPA)

Nogometni stručnjak iz Srbije Bora Milutinović, koji je ambasador Svjetskog prvenstva 2022. u Kataru, vjeruje da katarska nogometna reprezentacija ima potrebne kvalitete za osvajanje ovogodišnjeg Azijskog kupa.

Katar je prijatno iznenađenje turnira u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, izborio je finale azijskog prvenstva i postao najmanja država na svijetu kojoj je to pošlo za rukom. U petak igra finale protiv azijskog nogometnog diva – Japana.

U intervjuu za portal Goal.com bivši selektor mnogih reprezentacija (Meksiko, Kostarika, SAD, Nigerija, Kina, Honduras, Jamajka, Irak) kaže:

“Katar je postigao ogroman posao plasmanom u finale. Nevjerovatno je kako Katar igra pod selektorom Felixom Sanchezom. Jedva čekam finale.”

“Sjećam se kada je Kina, kada sam bio njen selektor, izgubila 2:3 od velikog japanskog tima (u polufinalu Azijskog kupa 2000). Poslije je Japan postao prvak. Želim čestitati selektoru Japana Hajimeu Moriyasuu za igre njegovog tima. A Felix s ovom reprezentacijom Katara može napraviti veliki posao”, ističe Milutinović.

Daljnja analiza

Taj stručnjak iz Srbije vodio je pet selekcija na svjetskim prvenstvima, a četiri od njih odveo je dalje od grupne faze. Ističe da se Katar razvija na najbolji način.

“Lako je pričati, ali je teško znati šta će se dogoditi. Oba tima (Japan i Katar) imaju dobre igrače. Veoma sam sretan zbog Katara i odlično su igrali, imaju mlade, brze i talentirane igrače.”

“Ljudi govore da treba sanjati, pa zašto ne sanjati da si šampion? Katar je u svim utakmicama pokazao kvalitet. Imaju sve što treba da budu pobjednički tim. S druge strane, Japan isto ima dosta dobrih igrača, s iskustvom, što su pokazali protiv Irana.”

Milutinović ističe da za daljnju analizu katarske reprezentacije treba sačekati dane nakon finala Azijskog kupa.

“Nakon utakmice protiv Japana ključno je analizirati cijelu sliku i vidjeti na čemu treba raditi. Trenutno je veoma važno da igrači pokažu svoje kvalitete, timski duh, taktiku. Pokazali su da znaju davati golove, kontrolirati emocije.”

Izvor: Agencije