Minhen odbacio referendum desničara protiv džamije

Vijećnici grada Minhena usvojili rezoluciju o solidarnosti sa muslimanima u Minhenu (Ustupljeno Al Jazeeri)

Razgovarao: Fahrudin Smailović

Gradsko vijeće Minhena usvojilo je u srijedu rezoluciju kojom odbija zahtjev desničarske partije Die Freiheit za raspisivanjem referenduma protiv izgradnje džamije u tom gradu.

Vijeće je u rezoluciji istaklo da se solidarizira “s muslimanima u Minhenu, jer su oni dio našeg društva”.


Odbijanje referenduma prilika za izgradnju džamije, kazao imam Idriz [Ustupljeno Al Jazeeri]

Problemi sa izgradnjom džamije u Minhenu počeli su 2011. godine, kada je desničarska partija Die Freiheit pokrenula inicijativu protiv izgradnje džamije, prikupivši blizu 60.000 potpisa građana.

O Benjaminu Idrizu

Benjamin Idriz rođen je 1972. godine u Skoplju. Godine 1984. postao je hafiz (osoba koja napamet zna Kur'an). Studirao je u Damasku, Francuskoj i Libanu. Magistar je u oblasti savremene islamske misli.

Od 1995. godine obavlja dužnost imama u Islamskoj zajednici u Penzbergu. Autor je knjige o islamu u Njemačkoj, Selam gospodine imamu.

Učesnik je na međunarodnim konferencijama i muslimanski predsjednik Kršćansko-islamske saradnje u Bavarskoj.

Predsjednik je Fondacije Centar za islamsku civilizaciju (FOCIC) u Makedoniji i čest gost u njemačkim medijima.

Iako je od toga bilo validno svega 35.000 hiljada, to je bilo dovoljno za organiziranje referenduma.

Ipak, na današnjoj sjednici, inicijativa je odbijena glasovima većine vijećnika grada Minhena.

Sagovornik Al Jazeere je Benjamin Idriz, predsjednik Minhenskog foruma za islam (MFI) porijeklom iz Makedonije, koji je podnio zahtjev za izgradnju džamije. 

• Šta su odlučili vijećnici Minhena?

– Antimuslimanska stranka Die Freiheit 2011. godine je inicirala prikupljanje potpisa protiv izgradnje džamije u Minhenu. Postigli su kvotu i prikupili više od 32.000 potpisa, što je bilo dovoljno za referendum. Grad je inicijativu odbio zbog formalnih grešaka koje su evidentirane, ali i zato što se to kosi sa Ustavom države koji zagovara ravnopravnost religija i slobodu ispovijedanja vjere.

Gradsko vijeće Minhena se sastoji od 80 članova. Sedamdeset devet članova je glasalo protiv referenduma, a samo jedan poslanik, iz stranke NPD (Nacionaldemokratska stranka Njemačke) podržao je tu inicijativu. To je bila prva tačka.


Protesti protiv izgradnje džamije trajali tri i po godine [Ustupljeno Al Jazeeri]

Druga tačka je bila rezolucija koju je inicirao gradonačelnik Minhena. Tu rezoluciju su podržali jednoglasno svi poslanici. Rezolucija jasno kaže: “Mi se solidariziramo s muslimanima. Muslimani se nalaze u teškoj situaciji. Oni su predmet uvreda i neki ih pokušavaju proglasiti teroristima i ekstremistima. Muslimani su sastavni dio našeg grada, imaju pravo kao i sve druge religije na izučavanje svoje vjere, izgradnju, objekte.”

Referendum je, znači, odbijen i prihvaćena je rezolucija koja se zalaže za prava muslimana.

• Šta ova rezolucija znači za muslimane u Minhenu?

– Rezolucija je jasan signal i ona može biti primjer drugim gradovima i pokrajinama u Njemačkoj i širom Evrope. Takvom rezolucijom se daje jasan signal da su muslimani sastavni dio ove zemlje i da uživaju sva prava kao i pripadnici drugih religija. Uprkos tome što se ponekad osjećaju diskriminiranim – ovom rezolucijom grad je omogućio muslimanima da se osjećaju kao sastavni dio ovog društva.

• Šta odluka o odbijanju referednuma znači muslimanima?

Jedinstvena inicijativa

Islamski forum Minhena je specifičan jer nije etnički opredijeljen, kao što su inače džamije i centri u Evropi. To je možda jedina inicijativa u kojoj su svi muslimani različitih nacionalnosti pod jednim krovom.

To je adresa za nove generacije muslimana koji žive i odrastaju u Njemačkoj, koji su željni ovakve inicijative, koji će govoriti na njemačkom jeziku. Centar će im uliti samopouzdanje i uvjeriti ih da je islam sastavni dio Njemačke.

Mi živimo u vremenu postintegracije u Evropi. Sada je vrijeme participacije i intenzivne saradnje između muslimana i nemuslimana kako bi se očuvao mir u Evropi te vrijednosti koje se njeguju u Evropi već godinama.

Specifičnost ovog projekta je da crkve, jevrejske zajednice i političke stranke i relevantne institucije u Minhenu podržavaju ovu inicijativu upravo ne bili da se razbije ta predrasuda prema muslimanima i da se suzbije ekstremizam, koji predstavlja opasnost za sve nas, ističe imam Idriz.

– Odluka o odbijanju referenduma olakšala je put inicijatorima projekta. Zadnje tri i pol godine smo bili pod pritiskom desničarske stranke koja je organizirala tri puta u sedmici u raznim mjestima po gradu Minhenu propagandu. Širili su mržnju, dijelili letke i brošure. U svojim stanovima su sa mikrofonom govorili protiv islama i projekta. Tri i pol godine je grad patio od te grupe ljudi. Ova odluka grada stavila je tačku na tu propagandu.

• Kako ste se vi lično osjećali u tom periodu?

– Bio sam pod velikim pritiskom i strahom, jer su oni mene cijelo vrijeme pratili. Preko interneta su me napadali i vrijeđali… Kao javna ličnost bio sam stalno žrtva napada i optužbi da sam ekstremista, islamista – upućivali su mi sve moguće… Za mene kao inicijatora projekta nije bilo lako, a nije bilo lako ni svima koji su radili sa mnom na ovom projektu. Današnjom odlukom grad je stao iza muslimana, dao im je punu podršku i stavio do znanja da će i dalje podržavati projekt izgradnje džamije.

• Kada se očekuje izgradnja džamije?

– Iza projekta izgradnje islamskog centra stoji Islamski forum Minhen. Ja sam predsjednik tog foruma. Cilj je izgradnja islamskog centra u Minhenu na zemljištu koji je grad već prije nekoliko mjeseci odvojio za ovaj projekt. Izgradnja je bila upitna zbog mogućeg referenduma. Grad je prije nekoliko mjeseci dodijelio zemljište za izgradnju džamije i sada su na potezu muslimani koji trebaju osigurati finansiranje za taj projekt. U toku su pregovori sa Državom Katar. Narednih dana se očekuje susret gradonačelnika Minhena sa ambasadorom Katara u Berlinu. Očekujemo da će Država Katar dati signal da su spremni finansirati ovaj projekt. Pred nama je velika šansa da se izgradi džamija i centar gdje ćemo moći osjetiti da smo, kao muslimani, sastavni dio ovog društva. U Minhenu živi blizu 100.000 muslimana i ovom gradu nedostaje jedan reprezentativni islamski centar.

• Kakve poteze desničarske stranke očekujete?

– Ova stranka je najavila da će se žaliti i da će podići optužbu protiv grada Minhena. Međutim, svi eksperti kažu da nemaju šanse u toj namjeri, zato što se to kosi sa Ustavom države.

Izvor: Al Jazeera