Minhen odustaje od domaćinstva ZOI 2020.

Minhen bi se kandidirao da su rezultati četiri referenduma održana u zajednicama u kojima bi ZOI bile održane bili pozitivni (EPA)

Minhen se neće kandidirati za domaćina Zimskih olimpijskih igara 2022. godine, jer se stanovništvo na referendumu negativno izjasnilo prema eventualnoj kandidaturi.

Gradonačelnik Minhena Christian Ude rekao je da neće biti kandidature za ZOI 2022. godine, nakon što se zajednica iz Garmisch-Partenkirchena, koja je jedna od četiri u kojoj je glasanje održano, izjasnila protiv.

Minhen bi se kandidirao da su rezultati četiri referenduma održana u zajednicama u kojima bi ZOI bile održane bili pozitivni.

Prema rezultatima u Garmisch-Partenkirchenu, protivnici održavanja ZOI-ja odnijeli su pobjedu sa 51,5 posto glasova, dok je negativan odgovor bio još jači u ostala dva glasanja.

U toku je prebrojavanje glasova sa referenduma održanog u gradu Minhenu.

Propuštena prilika

“Moramo prihvatiti ovaj rezultat. Nažalost, sa naše tačke gledišta, propustili smo priliku”, rekao je generalni direktor njemačke Olimpijske sportske konfederacije Michael Vezper.

Ukupno je blizu 1,3 miliona glasača bilo registrirano za glasanje u Minhenu, Garmisch-Partenkirchenu i zajednicama Brchtesgadener Land i Traunstein.

Kazahstanski grad Almati i ukrajinski Lavov najavili su svoje kandidature, a kineski državni mediji javili su da će se Peking i grad Zhangdjiaku zajednički kandidirati za ZOI 2020.

Krajnji vremenski rok za predavanje kandidatura Međunarodnom olimpijskom komitetu je 14. novembar.

Izvor: Agencije