Minhen se žali na veliki broj izbjeglica

Minhen je gotovo potpuno iscrpio svoje kapacitete za prihvat izbjeglica koje masovno stižu u Njemačku, upozorila je danas lokalna policija, dan pošto je u taj grad na jugu zemlje stiglo 12.200 izbjeglica, javlja Tanjug.

“U subotu nam je stiglo ukupno 12.200 izbjeglica, a i danas ih očekujemo u velikom broju. Imajući u vidu brojke od jučer, veoma je jasno da smo došli do samih granica naših kapaciteta”, izjavio je glasnogovornik policije Simon Hegenwald.

Hegenwald je dodao da je na glavnu željezničku stanicu u Minhenu jutros već stiglo više od 700 ljudi, a policija zasad ne želi iznositi procjene koliko bi ih još moglo stići do kraja dana.

Minhenske vlasti postavljaju šatore za smještaj izbjeglica, ali upozoravaju da su njihovi kapaciteti za prihvat ljudi koji stižu iz Mađarske preko Austrije gotovo potpuno iscrpljeni. Pored toga, vlasti prijestolnice Bavarske su pozvale druge dijelove Njemačke da im pomognu i prime više izbjeglica.

Prebacivanje u druge gradove

U planu je da se danas organiziraju tri specijalna polaska vozova kojima će izbjeglice biti prebačene u druge njemačke gradove, rekao je Hegenwald.

Minhenske gradske vlasti su jutros također saopćile da su opterećene velikim brojem izbjeglica koje pristižu u taj grad na jugu Njemačke, države koju vide kao obećanu zemlju.

Njemačka je dosad primila najveći dio izbjeglica koje stižu u Evropu, a u planu je da ih ove godine prihvati 450.000.

“Više ne znamo šta da radimo sa izbjeglicama”, izjavio je gradonačelnik Minhena Dieter Reiter, ukazujući na strahovanja da će mnoge novopridošle izbjeglice morati spavati pod vedrim nebom.

“Minhen i Bavarska ne mogu se sami izboriti sa ovim velikim izazovom”, izjavio je glasnogovornik bavarskih vlasti, dodajući da Minhen ima problema da osigura smještaj za novopridošle izbjeglice.

Izvor: Al Jazeera i agencije