Mini Morris – kultna ikona na cestama

;

Jedna od kultnih ikona na našim cestama je i slatki Mini Morris, ali onaj stari. Postoje i klubovi posvećeni ovom mini automobilu, a u Zagrebu je napravljena i muzejska izložba u njegovu čast, izvještava Ivan Čorkalo.

Krunoslav Antolić iz Zagreba vlasnik je minija iz 75. godine. Dječački san ostvario je prije devet godina kada je postao ponosnim vlasnikom minija.

“To je ono još dok sam bio klinac. Moj prvi auto je bio fićo, i fićo mi je bio ok, al’ mini ono… al’ si ga nikad nisam mogao priuštit’. Počeo sam radit’ i kupil sam ga. To je ono što sam htio. Kupio, sad kol'ko on vrijedi na tržištu, meni neprocjenjivo, nekom tisuću-dvije-tri eura. Jel’ bi ga prodavao? Ne bih, kupio bih još jednoga”, kaže Krunoslav.

Mnogo zaljubljenika

Prvi zvuk motora Mini Morrisona začuo se daleke 1959. godine kada je proizveden prvi model. Od tada do danas na ulice ih je izašlo više 5 i po miliona. U Hrvatskoj ima mnogo zaljubljenika u ovaj automobil.

Među njima i Vedran koji je svog minija uz pomoć kolega iz oldtimer kluba samostalno složio.

“Koliko brige zahtijeva ovaj auto? Održavanje… Dosta, jednom kad se to napravi onda je svakodnevno održavanje. Najviše problema i vremena uzima dok se sve to složi. Kasnije onda to ide lako. Zbog čega mini? Bilo je to 2008. na autoshowu gdje sam vidio minija, a zapravo smo išli gledat’ aute i miniji su bili najbolja stvar. Bila je onda fora da ne mogu stati u minija pa su me molili da mogu ući unutra”, sjeća se Vedran.

Mini auto za maksi doživljaj, slogan je pod kojim ljubitelji Mini Morrisa u Hrvatskoj obilježavaju 55. godinu proizvodnje automobila koji nije nimalo luksuzan poput onih u kakvima se voze političari.

Izvor: Al Jazeera