Minimalac u Meksiku zamrznut četiri decenije

Meksikanci traže povećanje minimalne plate. No, taj zahtjev se ne nalazi na popisu Meksičke vlade koja užurbano provodi reforme radi poboljašanja ekonomske klime.

Radno mjesto Cecilije Galicije je ulični štand za kojim radi šest dana u sedmici. Dnevno zaradi blizu 15 dolara, što je tri puta više od prosječne minimalne plate. Nekad je radila u formalnom sektoru, ali uprkos beneficijama, poput osiguranja, nije joj se isplatilo. Zarada je bila premala.

“Nekad sam radila za kompanije, ali nakon svih odbitaka, na kraju vam ne ostane ništa. Nije dovoljno ni za stanarinu”, kaže ona.

Preko puta radi Isidoro Morales. Na uglu ulica u Mexico Cityju čisti cipele već deset godina.

Ni za prevoz…

“Minimalac je blizu pet dolara na dan. To vam nije dovoljno ni za prevoz”, kaže on.

“Zbog minimalne plate koja je toliko niska, milioni Meksikanaca odlučili su se doslovno za rad na ulici. Polovina svih stanovnika, zapravo, radi ‘nacrno’, na poslovima koji nisu registrirani. Oni, zapravo, ne postoje”, javlja iz Mexico Cityja reporter Al Jazeere Adam Raney.

Predsjednik Meksika Enrique Peña Nieto pokušava tih 30 miliona radnika nagovoriti da postanu dio legalne ekonomije. Želi da i oni uživaju sve beneficije i, važnije, da plaćaju poreze. No, teško im je “prodati tu priču”.

Neki političari priznaju da niske plate štete i radnicima i ekonomiji. Gradonačelnik Mexico Cityja zato želi povećati minimalnu platu za 23 posto, što je opet ispod granice od 6,5 dolara po danu, odnosno daleko ispod granice siromaštva. Trenutno je 13 posto radnika na minimalcu.

Globalni lider

“Meksiko ima jednu od najnižih minimalnih plata na svijetu, definitivno najnižu. I, ako uporedite meksički bruto društveni proizvod po glavi stanovnika, niži je od bilo koje zemlje na svijetu”, smatra ekonomista Jonathan Heath.

Meksiko je globalni lider u sektoru proizvodnje automobila i potrošačke elektronike, poput modernih televizora. Jednim dijelom to može zahvaliti upravo slabo plaćenoj radnoj snazi.

Novim ekonomskim mjerama Meksiko se nada da će privući još više investitora. No, radnici se baš i nemaju čemu nadati. Nakon četiri decenije Vlada i dalje ne razmišlja o povećanju minimalne plate.

Izvor: Al Jazeera