Ministar: Blizu 50.000 simpatizera ISIL-a u Maleziji

Antiteroristička policija podigla je tužbe protiv nekoliko desetaka simpatizera ISIL-a (EPA)

Najmanje 50.000 stanovnika Malezije podržava oružanu grupu Islamska država Irak i Levant, izjavio je ministar saobraćaja ove države Liow Tiong te istakao alarmantnost zbog mogućih napada u ovoj jugoistočnoj državi.

Brojka o 50.000 ISIL-ovih pristalica zasniva se na procjenama policijskih podataka, dodao je.

“Ako samo jedan posto ovih simpatizira postane radikalan i napadne neki dio Malezije, imat ćemo mnogo problema”, rekao je Liow na konferenciji u Kuala Lumpuru o nacionalnoj sigurnosti i prijetnji ISIL-a.

Blizu 100 Malezijaca otišlo je u Siriju i Irak kako bi se borilo na strani ISIL-a i drugih oružanih grupa, pokazuju podaci policije.

Antiteroristička policija podigla je tužbe protiv nekoliko desetaka simpatizera ISIL-a.

Policijski memorandum

U novembru je Malezija rasporedila 2.000 vojnika na ulice Kuala Lumpura, nakon nepotvrđenih navode o “neposrednoj terorističkoj prijetnji” i podizanja stepena spremnosti.

Policijski memorandum, koji je “procurio” do lokalnih medija, detaljno govori o prisustvu najmanje 10 potencijalnih bombaša-samoubica u Kuala Lumpuru i još osam u drugim dijelovima države.

Ovaj dokument otkriva detalje o susretu između članova oružanih filipinskih grupa (Moro front za nacionalno oslobađanje, Abu Sayyaf) i ISIL-ovaca.

Na tom sastanku je dogovoreno da se borci Abu Sayyafa i ISIL-a rasporede u Kuala Lumpur i u Sabah, najistočniju državu Malezije.

Izvor: Agencije