Ministar finansija Srbije podnio ostavku

Ministar finansija u Vladi Srbije Lazar Krstić podnio je ostavku na sjednici kabineta premijera Aleksandra Vučića, navodeći kako Vlada nije prihvatila njegove strateške mjere za reformu Srbije.

Samo dva i po mjeseca po formiranju Vlade, premijer Vučić tako je ostao bez najmlađeg ministra u svom kabinetu, ujedno i najmlađeg ministra finansija u istoriji Srbije koji je bio najavljen kao neko ko će mijenjati zemlju.

Iako odlazi, Krstić kaže da je nezamislivo vjerovati u drugačiju politiku od one koju vodi aktuelna Vlada premijera Vučića.


Radojka Nikolić o ostavci ministra finansija

„Premijer je meka srca i on najbolje razume šta je moguće uraditi u ovom trenutku. Tražio sam da se sprovede težak program, nezamisliv za naše uslove, a samo neke od  njih su smanjenje penzija od 20 odsto, smanjanje plate u javnom sektoru od najmanje 15 odsto, otpuštanje u naredne dve godine 160.000 ljudi i ono što sada mora da se desi posle poplava je povećanje cene struje od 30 odsto“, rekao je Krstić.

Ministar postaje savjetnik

Krstić je, poslije sjednice Vlade na kojoj su usvojena prva dva reformska zakona, o radu i o penzijskom i socijalnom osiguranju, potvrdio da se o ostavci dogovorio sa premijerom, a svoj odlazak objasnio je činjenicom da premijer i ministar finansija moraju imati isti stav o tome šta treba uraditi i u kojim rokovima.

Premijer Vučić je najavio da će sadašnji ministar privrede Dušan Vujović preuzeti poslove koje je obavljao Lazar Krstića, dok skupština ne konstatuje ostavku.

„Nastavićemo teške mere, ali razumem Krstića, jer on smatra da je potrebno da uštedimo odmah preko milijardu dinara. To je moguće samo ako ovoliko smanjimo plate i penzije koliko je on tražio“, rekao je Vučić.

Potvrdio je i kako će Krstić i dalje biti njegov specijalni savjetnik te pomagati ministarki Kori Udovički u razgovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) te će učestvovati u kreiranju najavljenog rebalansa budžeta.

Izvor: Al Jazeera i agencije