Ministar: Iranci ne idu na hadž zbog Saudijske Arabije

Ranije je Teheran optužio regionalnog rivala kako pokušava 'sabotirati hadž', jedan od stubova islama (AP)

Iranski ministar kulture Ali Jannati izjavio je u nedjelju kako Iranci ove godine neće učestvovati na hadžiluku u Meki, zbog “prepreka” koje je postavila Saudijska Arabija, koja se stara o najsvetijim mjestima muslimana, javljaju agencije.

“Nakon dvije serije pregovora, koji nisu imali rezultata zbog prepreka koje su postavili Saudijci, iranski hodočasnici, nažalost, neće biti u prilici učestvovati na hadžiluku, koji počinje u septembru”, kazao je Jannati na iranskoj televiziji, prenosi agencija AFP.

Saudijski zvaničnici navode kako je iranska delegacija u petak okončala posjetu Kraljevstvu bez postizanja konačnog dogovora o dolasku iranskih vjernika na hadž.

Elektronske vize

Iz Ministarstva za hadž Saudijske Arabije kažu kako su ponudili “mnoga rješenja” kako bi se ispunili iranski zahtjevi tokom dvodnevnih pregovora.

Do razumijevanja je došlo u nekim područjima, poput korištenja elektronskih viza, koje bi se štampale za iranske hodočasnike, pošto su saudijske diplomatske misije zatvorene u Iranu, dodaju iz Ministarstva.

Rijad je prekinuo veze s Teheranom u januaru, nakon što su iranski demonstranti zapalili Saudijsku ambasadu i Konzulat, nakon egzekucija prominentnih šiitskih imama.

Iran i Saudijska Arabija spore se o mnogo regionalnih pitanja, ponajviše o ratovima u Siriji i Jemenu, gdje ove dvije države podržavaju suprotstavljene strane.

‘Sabotiranje hadža’

Ranije ovog mjeseca, podsjeća AFP, Iran je optužio regionalnog rivala kako pokušava “sabotirati hadž”, jedan od stubova islama.

Teheran je navodio kako Rijad inzistira na vizama za Irance, koje bi se morale izdati u trećim državama, i ne dozvoljava hodočasnicima da dolaze iranskim avionima.

No, saudijsko Ministarstvo za hadž u petak je objavilo kako je Rijad pristao dozvoliti Irancima dobijanje viza preko Švicarske ambasade u Teheranu, instituciju koja zastupa saudijske interese od januara i prekida veza.

Izvor: Agencije