Ministar izabrao novčanu kaznu, a ne Sirijce

Theo Francken razbjesnio je advokate porodice koja želi pobjeći iz Halepa (EPA)

Belgijski ministar za imigraciju Theo Francken rekao je da je spreman prodati uredski namještaj kako bi plaćao dnevne kazne, radije nego da poštuje sudski nalog da odobri turističke vize sirijskoj porodici iz Halepa.

Francken je time razbjesnio advokate porodice koja želi pobjeći iz Halepa.

“Stavlja se iznad zakona”, rekao je advokat Thomas Mitevoy za list DH nakon što je flamanski nacionalistički političar kazao da će dopustiti da mu sud isprazni ured, radije nego da plaća 4.000 eura na dan, koliko je sud odredio njegovom ministarstvu da plaća dok ne izda četiri vize.

Francken: Nećemo otvoriti vrata

Sirijac iz Halepa zatražio je u Belgijskom konzulatu u Libanu turističke vize za sebe, suprugu i dvoje djece jer mu je smještaj u Belgiji ponudila jedna porodica koju je upoznao.

Kada je odbijen, njegovi nesuđeni belgijski domaćini slučaj su dali na mjesni sud i dobili presudu.

Francken tvrdi, međutim, da bi primanje sirijske porodice preko turističke vize bio opasan presedan i da bi uslijedio val sličnih zahtjeva, pa se žali na presudu.

“Dobro smo se nosili s azilantskom krizom i stvari su pod kontrolom. Nećemo širom otvoriti naša vrata preko naših ambasada i konzulata”, rekao je Francken novinarima.

Belgija koja ima 11 miliona stanovnika imala je oko 7.500 zahtjeva Sirijaca za azil prošle godine kada je velik broj ljudi potražio utočište u Evropi.

Izvor: Agencije