Ministar: Kataloniji prijeti osiromašenje ako se otcijepi

Nezavisna Katalonija bi se našla van eurozone, pa bi na 75 posto katalonskih proizvoda bile primijenjene carine (EPA)

Katalonija će doživjeti “brutalno” osiromašenje ukoliko se odvoji od Španije, uz dubok pad njene ekonomske proizvodnje, izjavio je španski ministar ekonomije Luis de Guindos uoči spornog referenduma o nezavisnosti tog regiona.

“Došlo bi do brutalnog općeg osiromašenja društva. Bruto domaći proizvod bi mogao pasti između 25 i 30 procenata, a nezaposlenost se duplirati”, rekao je de on u intervjuu za radio Kope, prenosi AFP.

Nezavisna Katalonija bi se, kako je dodao, našla van eurozone, tako da bi na 75 posto katalonskih proizvoda bile primijenjene carine, banke bi se morale preseliti, a region bi morao uspostaviti vlastitu valutu.

Za sopstvenu fiskalnu politiku

“Nezavisnost Katalonije bi bila apsolutno iracionalna sa ekonomskog stanovišta”, ocijenio je ministar.

Katalonija, koja predstavlja jednu petinu španske privrede i približno je veličine kao Belgija, zakazala je referendum o nezavisnosti za 1. oktobar, koji su madridski i španski sudovi proglasili nezakonitim.

Zakazivanje referenduma nije imalo utjecaja na ekonomiju, jer finansijska tržišta ne misle da je nezavisnost Katalonaca “ni minimalno održiv i prihvatljiv scenario”, rekao je de Guindos.

Katalonska regionalna Vlada, koja se zalaže za otcepljenje, tvrdi da će nezavisna Katalonija moći odlučiti o sopstvenoj fiskalnoj politici i investicijama, što će povećati njihov BDP.

Regionalne vlasti tvrde da Katalonija trenutno plaća milijarde eura više poreza Madridu svake godine nego što dobija nazad kroz investicije i usluge i da će se to okončati ukoliko se region odvoji od Španije.

Milijarde eura ‘minusa’

Katalonska Vlada procjenjuje da Madridu plaća 16 milijardi eura (19 milijardi dolara) više nego što dobija za uzvrat, ili oko osam posto regionalnog BDP-a.

Prema centralnoj Vladi Španije, koja koristi drugačiju računicu, taj iznos se kreće oko 10 milijardi eura, ili oko pet posto ekonomske proizvodnje Katalonije.

U Kataloniji živi oko 7,5 miliona ljudi, stopa nezaposlenosti je u drugom kvartalu iznosila 13,2 posto, što je niže od stope na nivou cijele Španije od 17,2 posto.

Izvor: Agencije