Ministar kulture Srbije: Ako je reality dio kulturne ponude, u problemu smo

Ministar je naveo da je stav o reality programima iznosio i ranije, pa i nekoliko dana nakon što je imenovan za ministra (Arhiva)

Ministar kulutre i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izjavio je u subotu da je posao ministra kulture da, između ostalog, iznosi stavove i uvjerenja u vezi s pojavama koje se tiču kulturnog ambijenta zemlje, bez obzira da li je to “nekome zasmetalo”.

“To nije ništa sporno, ali nekome je to zasmetalo”, rekao je on za beogradsku TV Prvu povodom reagiranja na njegovu kritiku emitiranja reality programa na televizijama s nacionalnom frekvencijom.

Dodao je da nije problem u samom nazivu programa, već o sadržaju, o čemu se radi i govori u njemu.

Komentirajući izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić da reallity programi nisu u nadležnosti vlade, već regulatornih tijela, Vukosavljević je kazao da je ona djelomično u pravu i da je tačno da se vlada ne treba miješati u program i koncepciju rada privatnih stanica.

Ipak je ocijenio da kada neka televizija dobije nacionalnu frekvenciju, to znači da postoji “udeo države u nekim relacijama sa tom televizijom”.

‘Rijaliti programi se trebaju obuzdati’

Podsjetio je da je nacionalna frekvencija koncesija koja se daje privatnim televizijama da bi one dopunile i obogatile ponudu koju javni servis možda ne može obuhvatiti u punoj mjeri, a to znači da emitira sveobuhvatni, tačan informativni program, program na jezicima nacionalnih manjina, zabavni program i program za djecu, kao i kulturne i obrazovne sadržaje.

“Na taj ugovor važe zakoni Srbije, a u Zakonu o elektronskim medijima pišu odredbe da ti programi treba da povećavaju kulturnu i duhovnu ponudu na tržištu medijskih usluga. Ako se ovakvi sadržaji (reality programi) smatraju obogaćenjem kulturne i duhovne ponude, onda smo kao društvo u velikom problemu”, rekao je Vukosavljević.

Naveo je da je stav o reality programima iznosio i ranije, pa i nekoliko dana nakon što je imenovan za ministra.

“Na početku mandata sam rekao da rijaliti programi zaista treba da se obuzdaju”, kazao je Vukosavljević.

Izvor: Agencije