Ministar: Mađarska nikada neće biti zemlja migranata

Dužnosnici UN-a koji iznose laži o Mađarskoj pristrani su u vezi s migrantskim pitanjem, kaže Peter Szijjarto (EPA)

Mađarski ministar vanjskih poslova optužio je Ujedinjene narode da iznose laži o migracijskoj politici njegove zemlje i istakao da ona “nikad neće biti zemlja migranata”.

U govoru pred UN-ovim Vijećem za ljudska prava, Peter Szijjarto je optužio “neke dužnosnike UN-a”, ne imenujući ih, da “iznose sramotne i neprihvatljive laži o Mađarskoj”.

“Očito je da su dužnosnici UN-a koji iznose te laži o Mađarskoj pristrani u vezi s migrantskim pitanjem. No, mogu vam reći da Mađarska nikad neće biti zemlja migranata”, dodao je.

“Nikad nećemo dopustiti nijednom ilegalnom migrantu da stupi na teritoriju naše zemlje”, istakao je.

Promocija ljudskih prava

Mađarska je 11. septembra već odbila kritike Visokog komeserijata UN-a za ljudska prava o svojoj migracijskoj politici, pošto je komesar dan ranije izvijestio da se upoznao s “nevjerovatnim izvještajima”, u kojima se navodi da migranti u tranzitnoj zoni nisu dobijali hranu.

“Konstruktivan dijalog s vladama prije preuranjenog donošenja zaključaka sigurno bi pozitivno djelovao na naš zajednički zadatak promocije i zaštite ljudskih prava svake osobe”, rekla je mađarska ambasadorica pri UN-u Zsuzsanna Horvath u Vijeću za ljudska prava UN-a.

Mađarska ambasadorica dodaje da “niko nije zadržan u mađarskim tranzitnim zonama” i da se “hrana dijelila i dijelit će se svima koji su već podnijeli zahtjev za azil”.

Desetog septembra je grupa posebnih izvjestitelja UN-a za ljudska prava oštro kritizirala nove mađarske mjere radi “sprečavanja ulaska migranata i izbjeglica u zemlju”.

Izvor: Agencije