Ministar Ostojić: Krv je pala zbog rakije

Stožer je ostavku ministra tražio zbog teškog policijskog ozljeđivanja branitelja u Vukovaru (Al Jazeera)

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić neće ponuditi ostavku, što je od njega tražio Stožer za obranu hrvatskog Vukovara te je uoči sjednice Hrvatskog sabora poručio kako je vukovarski branitelj Darko Pajčić ozlijeđen kada je sâm pao na beton te mu je izmjereno 2,7 promila alkohola u krvi.

Stožer je ostavku ministra tražio zbog navodnog teškog policijskog ozljeđivanja branitelja koji je u utorak na zgradi policijske postaje u Vukovaru razbio dvojezičnu ploču.

Prema riječima očevidaca, branitelja su ozlijedili pripadnici policije, no ministar Ostojić kaže da prekomjere upotrebe sile nije bilo, te da ostavku neće dati.

Napadač je imao 2,7 promila

Na ostavku poziva sve one koji, kako kaže, šire laži te tvrdi kako je ozlijeđeni branitelj bio alkoholiziran. Ozljede je, po navodima ministra, zadobio prilikom pada.

„Krv je pala zbog rakije, to je moj prvi odgovor. To znači da je Pajčić imao 2,7 promila alkohola i prema vlastitoj izjavi sâm je pao na pod. Pitajte gospodina, uostalom, u bolnici je li to istina ili nije“, poručio je ministar Ostojić.

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara jučer je najavio tužbu protiv policije zbog navodne prekomjerne uporabe sile i nanošenja teške ozljede Darku Pajčiću, a od ministra unutarnjih poslova, načelnika Policijske uprave vukovarsko-srijemske, Policijske postaje Vukovar i svih u lancu odgovornosti zatražili su ostavke.

Policajac nije suspendiran

Vukovarska policija proslijedila je državnom odvjetništvu dosadašnja saznanja u vezi s jučerašnjim razbijanjem dvojezične ploče na policijskoj postaji, izvijestio je glasnogovornik vukovarsko-srijemske policije Domagoj Džigumović.

Potvrdio je i kako je jedan policajac u sukobu lakše ozlijeđen te opovrgnuo medijske navode po kojima je zbog svega što se dogodilo suspendiran.

Kriminalistička istraga o tom slučaju, u kojemu je jedan od dvojice branitelja koji su razbili ploču teže ozlijeđen, još traje, kažu u policiji.

Teže je ozlijeđen branitelj Darko Pajčić, koji je prevezen u osječki KBC s prijelomom zatiljne kosti, nagnječenjem mozga i krvnim ugruškom, dok je drugi branitelj – Robert Horvat, nakon kriminalističke istrage i davanja iskaza u državnom odvjetništvu, pušten na slobodu.

Objašnjavajući što se točno dogodilo, Horvat je u izjavi novinarima rekao da su on i prijatelj Darko „došli polupati ploču na ćirilici“ te kako u tom trenutku ispred zgrade policije nije bilo nijednog policajca, a jedan je stajao preko puta, s druge strane ceste.

„Nismo vidjeli kad je došao, bili smo okrenuti leđima. Nabio je Darka na zgradu glavom na fasadu. Darko je pao i još je udario glavom u beton i ostao ležati u krvi. Pokušao sam mu pomoći, a policajac me vukao nazad govoreći da će mu pomoći Hitna pomoć“, ispričao je Horvat. 

Izvor: Al Jazeera i agencije