Ministar pravde Makedonije podnio ostavku

Saliji se nada da će ostavka podići nivo svijesti o potrebi za odlučnom reformom sudstva (pravda.gov.mk)

Makedonski ministar pravde Bilen Saliji podnio je ostavku zbog, kako je naveo, pogoršanog povjerenja javnosti u pravosuđe nakon odluke suda da izmjeni optužnicu u slučaju smrti dječaka Almira Alijua.

Četverogodišnji Almir je podlegao povredama nakon što ga je udario auto u junu 2016, prenosi MIA.

Ministar Saliji je naveo da je odluka javnog tužioca da preinači optužnicu u tom slučaju poljuljala povjerenje javnosti u sudstvo, ali i njegovo lično.

“Nedavne aktivnosti u vezi slučajeva ‘Monstrum’ i ‘Sopot’ su doprinijele vraćanju tog povjerenja ali smatram da je ono trenutno pogoršano zbog odluke javnog tužioca u slučaju “Almir” a koju su već osporila četiri republička tužioca”, naveo je Saliji.

‘Moralni razlozi’

On je dodao da ne podnosi ostavku zbog slabog uspjeha ili pritiska, već iz moralnih razloga i da se nada da će njegova ostavka podići nivo svijesti institucija i društva općenito o potrebi za odlučnom reformom sudstva.

Dječaka iz Kumanova je 2016. automobilom pregazio sugrađanin Boban Ilić nakon rasprave s njegovim ocem u bolničkoj čekaonici u tom makedonskom gradu.

Optužnica je nedavno prekvalificirana iz krivičnog djela “ubistvo” u “saobraćajna nezgoda”, što je izazvalo negodovanje dijela javnosti, a tome su se  javno usprotivila i četiri tužioca albanske nacionalnosti.

Oštećeni  smatraju da je dječak zgažen namjerno i da Ilić treba odgovarati za ubistvo.

Izvor: Agencije