Ministar u Vladi Crne Gore podnio ostavku

Pejović je, osim ministarske funkcije, obavljao i funkciju glavnog pregovarača Crne Gore sa EU. (Anadolija)

Ministar evropskih poslova Crne Gore Aleksandar Andrija Pejović podneo je ostavku na tu funkciju.

U pismu premijeru Dušku Markoviću on je kazao da ostavku podnosi iz moralnih razloga.

Pejović se na ovaj korak odlučio nakon što je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) utvrdila da je u konfliktu interesa, jer osim ministarske funkcije, obavlja i funkciju ambasadora, odnosno glavnog pregovarača Crne Gore sa EU.

Ustav Crne Gore zabranjuje predsedniku i članovima Vlade da obavljaju poslaničku i drugu javnu funkciju.

Odlukom ASK-a utvrđeno je da je Pejović, obavljajući funkciju ambasadora misije Crne Gore pri EU od maja prošle godine, primao nadoknadu od 3.168 eura mjesečno.

Pejović tvrdi da nije prekršio zakon

“Obavještavam javnost da sam uputio pismo predsjedniku Vlade Crne Gore Dušku Markoviću u kojem sam ga obavijestio da iz moralnih razloga podnosim ostavku na mjesto člana Vlade Crne Gore. Kao odgovoran i savjestan građanin, uvažavajući djelovanje crnogorskih institucija, odlučio sam da postupim na ovaj način kako bih relaksirao Vladu i sebe lično pritiska koji je nastao nakon donošenja odluke Agencije za sprečavanje korupcije”, saopštio je Pejović.

On je naveo da će iskoristiti pravni lek i da će svoja prava potražiti u zakonom propisanom postupku, “čvrsto uvjeren da nije prekršio zakon ni po jednom osnovu koji se navodi u Odluci Agencije”.

“Naglašavam da sam postupao po važećim propisima koje je donijela Vlada čiji sam član, a koji su rađeni po uporednim primjerima u Hrvatskoj i Srbiji, gdje funkcija glavnog pregovarača, takođe, podrazumijeva status ambasadora u Misiji u Briselu, a što se može vidjeti i iz priloga uz ovo saopštenje”, naveo je Pejović.

Izvor: Agencije