Ministarstvo branitelja ukida prava za HVO

Na adrese pripadnika HVO-a već su stigla rješenja o tome da u Hrvatskoj više nemaju status ratnog vojnog invalida (Al Jazeera)

Hrvatsko Ministarstvo branitelja poništilo je više od 10.000 rješenja pripadnika Hrvatskog vijeća obrane koji žive u Bosni i Hercegovini, a u Hrvatskoj ostvaruju socijalna prava.

Na adrese njih tisuću već su stigla rješenja u kojima su obaviješteni da u Hrvatskoj više nemaju status ratnog vojnog invalida.

Takav status dodijelio im je u drugoj polovici ‘90-ih general Ljubo Ćesić Rojs, kako je sam to priznao, na usmenu uputu tadašnjeg ministra obrane Gojka Šuška i predsjednika Franje Tuđmana.

Pripadnici HVO-a evidentirani su kao specijalna postrojba Ministarstva unutarnjih poslova, no Ministarstvo branitelja provjerom je utvrdilo da takva postrojba nikada nije postojala.

Spašavanje hrvatskog proračuna

Zato su i rješenja o njihovim mirovinama i invalidninama nezakonita, a ministar branitelja Predrag Matić je ovaj potez povukao kako bi od brojnih tužbi koje su se spremale spasio hrvatski državni proračun.

Iz Ministarstva branitelja, međutim, kažu kako za sada nitko od pripadnika HVO-a neće ostati bez financijskih prava.

U suradnji s institucijama u BiH žele pronaći rješenje kako legalizirati status svih 10.009 pripadnika HVO-a.

Izvor: Al Jazeera