Ministarstvo odbrane: Arhiva NDH-a ostaje u Srbiji

Vojni arhiv čuva arhivsku građu fonda NDH-a, a sređeno i obrađeno je 555 kutija (Al Jazeera)

Originalna arhivska građa nekadašnje Nezavisne Države Hrvatske mora ostati u posjedu Srbije, a kopije mogu biti izdane u skladu s dogovorima Vlade Srbije i u skladu sa sigurnosnim procedurama i interesima, stav je Ministarstva odbrane Srbije.

Dnevnik Politika navodi da je dobila taj stav Ministarstva povodom zahtjeva Zagreba da se, preko Komisije za sukcesiju, Hrvatskoj vrati originalna građa koja se odnosi na ustaški režim.

U Ministarstvu odbrane navode da je Vlada Srbije 1. aprila 2010. godine formirala Međuresornu radnu grupu za provođenje Aneksa D Sporazuma o pitanjima sukcesije, čiji je zadatak da Koordinacionom tijelu vlade priprema prijedloge u vezi sa zahtjevima država sukcesora u pogledu Državne arhive SFRJ, prenosi Tanjug.

Brojne teme istraživanja

“Koordinaciono telo vlade do sada nije tražilo zvanični stav od Ministarstva odbrane po zahtevu Republike Hrvatske o potraživanju arhivske građe NDH-a, pa s tim u vezi Vojni arhiv nije o tome davao svoje mišljenje. Napominjemo, Aneksom D Sporazuma o pitanjima sukcesije, koji se odnose na arhive, određeni su principi na osnov kojih države naslednice mogu da potražuju arhivsku građu, pa s tim u vezi i mogućnost njihove primenjivosti na fond NDH-a”, navodi se u odgovoru Ministarstva odbrane Politici.

Vojni arhiv čuva arhivsku građu fonda NDH-a, a sređeno i obrađeno je 555 kutija, za koje postoji sumarni i analitički inventar, piše list.

U Ministarstvu odbrane navode da su pravna i fizička lica iz Hrvatske u proteklim godinama istraživala tu građu.

“Teme istraživanja hrvatskih državljana i institucija, udruženja i ustanova odnosile su se, u najvećoj meri, na podatke o domobranima u NDH-a, ‘Istorijat 369. pukovnije NDH-a’, ‘Istorijat i delovanje 4. oružničke pukovnije’, ‘Vera i nasilje u istočnoj Hrvatskoj i severoistočnoj Bosni 1941-45’, ‘Prećutane žrtve Drugog svetskog rata i osječno-baranjske županije’, ‘Središnja Podravina 1941-48’, ‘Stradanje Roma na području NDH-a za vreme Drugog svetskog rata’, ‘Maks Luburić’ i druge teme”, naveli su iz Ministarstva odbrane Srbije.

Izvor: Agencije