Ministarstvo odbrane BiH povuklo saopštenje o 9. januaru

Sa smotre u Banjoj Luci povodom obilježavanja 9. januara i Dana RS-a (Arhiva)

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine, ubrzo nakon objavljenog saopćenja u kojem se navodi kako nijedan zakon nije prekršen angažmanom Ministarstva i Oružanih snaga BiH prilikom obilježavanja 9. januara i Dana bh. entiteta Republika Srpska u Banjoj Luci, objavilo je kako ga povlači u cjelosti jer „ne odražava prezentirane stavove na sastanku održanom 11. januara 2016. godine“, navodi se iz ovog ministarstva.

Uz izvinjenje za nesmotrenost u procesu odobravanja saopćenja, objavljeno je novo u kojem se navodi kako je u Ministarstvu odbrane BiH održan sastanak ključnog menadžmenta sa Načelnikom i zamjenicima načelnika Zajedničkog štaba gdje je „bez prejudiciranja odgovornosti, potvrđena potreba da se izvrši temeljita analiza provedenih aktivnosti i procedura u vezi odavanja počasti“.

Afirmacija OSBiH

„Nadalje, ocijenjeno je da primjenom uobičajenih metoda u Oružanim snagama, naučenih lekcija, Načelnik Zajedničkog stožera identificira pitanja u vezi nejasnih ili nedovoljno reguliranih procedura za odavanje počasti koja će biti predložena za održavanje sastanka sa Predsjedništvom BiH“, dodaje se.

Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH, uprkos „dnevnopolitičkim presinzima“, ostaju opredijeljeni na izvršavanje zakonskih nadležnosti definiranih Zakonom o odbrani i Zakonom o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, kao i na ispunjavanje međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine, dodaje se u novom obraćanju javnosti.

„Sve to u cjelini, dopinosi afirmaciji Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a time i države Bosne i Hercegovine“, stoji u saopćenju koje potpisuje ministrica odbrane Marina Pendeš.

Ranije saopćenje

U ranijem današnjem saopćenju navodi se kako Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH (OSBiH) nisu prekršili nijedan zakon ili podzakonski propis angažmanom prilikom obilježavanja Dana bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

U saopćenju Ministarstva se također navodi kako su se Oružane snage BiH potvrdile i očuvale kao zajednička institucija usmjerena na ispunjavanje svojih zakonskih obaveza. Ovo je utvrđeno na sastanku u Ministarstvu odbrane BiH, povodom aktuelnih događanja u Banjoj Luci u kontekstu angažmana Oružanih snaga BiH 8. i 9. januara.

Na sastanku su razgovarali ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, zamjenici ministra Sead Jusić i Boris Jerinić, sekretar Ministarstva Muhamed Smajić, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general-pukovnik Ante Jeleč, te zamjenici načelnika general-major Mirko Tepšić i general-major Senad Mašović.

Analiza postojećih regulativa

Usuglasili su kako na Ministarstvo i OSBiH „ne smiju i ne mogu utjecati dnevnopolitička zbivanja te da menadžment i personal MO i OSBiH ostaje predan ispunjavanju svih planova i ciljeva koji se nalaze pred Institucijom u narednom razdoblju, u vezi održavanja prosperiteta, efikasnosti i jačanja OSBiH, provodeći planove i izvršavajući obaveze na domaćem i međunarodnom planu“, saopćeno je danas iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane.

Istaknuta je potreba za analiziranjem postojećih regulativa i procjene njihove svrsishodnosti i okvira koje one daju te „potrebnim doradama učiniti ih boljim s manjom mogućnošću nedorečenosti u njihovoj primjeni pri provedbi zadaća OSBiH“.

„S obzirom na navedeno, menadžment MOBiH planira održavanje sastanka s članovima Predsjedništva BiH kako bi detaljnije definirali određene procedure i time izbjegli eventualne nesporazume koji iz nedovoljno objašnjenih pravila mogu proizaći“, navodi se u saopćenju iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije