Ministri CEI-ja: Budućnost zapadnog Balkana jest u EU-u

Srednjoevropska inicijativa nastala je 1989. godine iz saradnje četiri države (Arhiva)

Ministri vanjskih poslova Srednjoevropske inicijative (CEI) na godišnjem sastanku u Minsku ukazali su na značaj procesa proširenja Evropske unije, naročito za zapadni Balkan, navodeći da je taj proces ključni element konsolidacije trajne i održive evropske arhitekture.

U vezi s tim ministri su na sastanku ponovili da je budućnost zapadnog Balkana u okviru EU-a i da proces proširenja predstavlja strateško ulaganje u mir, demokratiju, prosperitet, sigurnost i stabilnost u Evropi, navodi se u saopćenju CEI-ja dostavljenom Tanjugu.

Kako se dodaje, taj proces ima pozitivan utjecaj na brzinu i obim političkih i ekonomskih reformi na zapadnom Balkanu i predstavlja snažan podsticaj za jačanje demokratskih institucija i usvajanje standarda potrebnih za usklađivanje s EU-om.

Izbjeglička kriza

Tokom sastanka ukazano je i na značaj dobrosusjedskih odnosa, vladavine zakona, poštivanja ljudskih prava, uključujući prava manjina, kao ključnih demokratskih vrijednosti EU-a i naročito njene politike proširenja.

Ministri su naglasili i značaj uloge koju imaju zemlje CEI-ja, koje su i članice EU-a, u pružanju podrške zemljama koje nisu članice Unije, ali jesu članice CEI-ja, u procesu evropskih integracija, a ukazali su i na ključnu ulogu drugih organizacija u tome, poput OSCE-a.

Imajući u vidu mnogobrojne regionalne izazove i razvoj događaja, ministri su se tokom sastanka fokusirali na povećanu ulogu država članica CEI-ja u promoviranju povezanosti među različitim integracijskim procesima u široj Evropi.

Oni su prvenstveno razgovarali o udruživanju napora u rješavanju složenih izazova, kao što su aktualna izbjeglička kriza i prateće prijetnje od radikalizacije i socijalnih tenzija.

Sastanak je otvorio ministar vanjskih poslova Bjelorusije Vladimir Makej.

Srednjoevropska inicijativa nastala je 1989. godine iz “saradnje četiri države” – Italije, Austrije, tadašnje SFRJ i Mađarske.

Berlinski proces

Danas ima 18 članica: Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina. Deset država također su članice EU-a, a preostalih osam jesu države Balkana i tzv. evropskog susjedstva.

Ovogodišnji predsjedavajući ove inicijative, Bjelorusija, istakla je kao prioritete jaču infrastrukturnu povezanost regiona CEI-ja, uz podršku međunarodnih finansijskih institucija, podršku preduzetništvu, promociju modernih digitalnih rješenja, kao i unapređenje odnosa CEI-ja s Evropskom unijom, podršku tzv. Berlinskom procesu i Istočnom partnerstvu, nastavak saradnje s Ujedinjenim nacijama i OSCE-om, reformu ove inicijative, kao i usvajanje Akcionog plana za period 2018–2020.

Izvor: Agencije