Ministri iz regije: Hrvatska hitno mora ukinuti nove takse

Ministri trgovine i poljoprivrede BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije zatražili su od Hrvatske ukidanje odluke o povećanju naknada za inspekcijske prijedloge. 

Hrvatska bi, naglasili su, odluku trebala povući u narednih sedam dana, a ukoliko se to ne desi, najavljeno je poduzimanje kontramjera.

Ubrzo nakon njihovog sastanka oglasio se hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, razgovarao s kolegama te ih pozvao na sastanak u Hrvatsku idući tjedan. Tolušić smatra da je nužno smiriti nepotrebne tenzije i riješiti postojeće nesuglasice.

No, prethodno je Rasim Ljajić, ministar trgovine Srbije, potvrdio da ta država ima spreman set protumjera koje će primijeniti ukoliko odluka Hrvatske ostane na snazi.

Naveo je kako je Srbija, nakon sedam dana bezuspješnih pokušaja da dobije odgovor Hrvatske, odlučila strože kontrolirati robu koja se iz Hrvatske uvozi u Srbiju, ne samo voće i povrće, nego svu robu biljnog i životinjskog porijekla.

Ostale zemlje još nisu uvele konretne kontramjere, ali o njima intenzivno razmišljaju, javlja iz Sarajeva reporterka Al Jazeere Arduana Pribinja.

Ljajić je kazao da ukoliko Hrvatska brzo ne reagira, niti jedna zemlja neće biti zaštićena od šteta.

Poziv Evropskoj komisiji

Ministri su upozorili i da troškovi kontrola ne smiju biti posredni oblik oporezivanja uvezene robe.

Pozvali su Evropsku komisiju da se uključi u rješavanje ovog problema, a Makedonija i Crna Gora, kao članice Svjetske trgovinske organizacije, pokrenut će i proceduru zaštite u okviru ove organizacije.

Hrvatska je nedavno troškove inspekcijskog nadzora i kontrola povećala s 12 na 270 eura. 

Ministar Tolušić je to obrazložio “isključivo boljom zaštitom potrošača”.

“Stoga su Pravilnikom uvedeni inspekcijski nadzor i kontrola nad većim brojem vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja. U skladu s time je prilagođena i visina naknade za izdavanje certifikata o usklađenosti s tržišnim standardima.

Ovaj Pravilnik se odnosi na sve treće zemlje te nije usvojen sa ciljem diskriminacije roba podrijetlom iz nama susjednih država. Pravilnik je ujedno i u skladu s tržišnim standardima za voće i povrće koji su propisani pravnom stečevinom Europske unije”, naveo je.

Iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede je potvrđeno da se inspekcija na granicama, kao i trgovina robom između susjednih zemalja, odvija normalno.

Izvor: Al Jazeera i agencije