Ministri iz regije: Kontrola Agrokora i zaštita dobavljača

Ministri razgovaraju o zajedničkom djelovanju na suzbijanju krize (Tanjug)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministri iz regije usaglasili su se da će Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Slovenija provoditi kontrolu finansijskih i robnih tokova kompanija vezanih za Agrokor u skladu sa zakonima koji važe u četiri države.

Formiran je ministarski tim koji će biti u svakodnevnoj komunikaciji u cilju razmjene informacija i preduzimanja aktivnosti na očuvanju radnih mjesta, interesa dobavljača i stabilnog poslovanja firmi u sastavu Agrokora u svakoj od četiri države, javlja reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

U sastavu Agrokora, čije je sjedište u Zagrebu, posluje više od 60 kompanija u regiji, koje zapošljavaju oko 60.000 ljudi.

Ministri su saopćili kako očekuju da novi upravitelj Agrokora imenuje nezavisne stručnjake za uspješno restrukturiranje firmi u sastavu koncerna.

Ravnopravan tretman dobavljača

Također, očekuju da nova uprava Agrokora na ravnopravan način tretira sve dobavljače – u Hrvatskoj, kao i van te države.

Izražena je spremnost za razgovore s predstavnicima Vlade Republike Hrvatske u cilju iznalaženja rješenja za stabilizaciju poslovanja cijelog Agrokor koncerna.

Sastanku u Beogradu prisustvovali su ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije Rasim Ljajić te ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović te države, kao i ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju Slovenije Zdravko Počivalšek, ministrica ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović.

Na početku sastanka, Vučić je rekao da Srbija neće dopustiti da kompanije u toj državi pretrpe štetu zbog Agrokora

“Tamo gde ima neisplaćenih 20, 30, 40 miliona evra, to nećemo dopustiti da se preliva na štetu domaćih kompanija, ali to je jedino što je moguće”, rekao je.

Govoreći o eventualnim mogućnostima i načinima da se zaštite firme u Srbiji , on je rekao da Vlada može poduzeti privremene mjere, pred Privrednim sudom. 

“Što se tiče Mercatora-S, mi imamo direktan finansijski ugovor sa slovenačkim Mercatorom, a ne direktan sa Agrokorom. To nam daje neku vrstu nezavisnosti sa Agrokorom, ali u krajnjoj liniji, u istoj smo situaciji”, rekao je premijer Srbije gostima na početku sastanka. 

Agrokor je u Srbiji vlasnik, između ostalog, Mercatora-S, Dijamanta i Frikoma u kojima je zaposleno 11.000 ljudi.

Izvor: Al Jazeera i agencije