Oglasi

Ministri iz regije na samitu u Istanbulu

Izražena je spremnost za jačanje saradnje u borbi protiv prekograničnog organiziranog kriminala.
Sa 9. samita ministara unutrašnjih poslova Crnomorske ekonomske saradnjeAnadolija

Ministri unutrašnjih poslova Turske, Srbije, Rusije, Azerbejdžana, Albanije i Hrvatske, na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon 9. samita ministara unutrašnjih poslova Crnomorske ekonomske saradnje (BSEC), izrazili su spremnost za jačanje saradnje u borbi protiv prekograničnog organiziranog kriminala, javio je reporter agencije Anadolija.

Predsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ukazao je na važnost prekogranične saradnje kada je u pitanju borba protiv organiziranog kriminala.

"Snažna međudržavna saradnja je bitna, jer se danas suočavamo kako sa lokalnim, tako i sa međunarodnim organizovanim kriminalom. Kako bi se nosili sa ovim problemom, potebno je ostvariti snažniju saradnju sa zemljama članicama Crnomorske ekonomske saradnje", kazao je Ivica Dačić.

Ministar unutrašnjih poslova Azerbejdžana Ramil Usubov izjavio je da su lideri zemalja postigli važne rezultate na ovom sastanku.

"Bez zajedničkih napora nije moguće voditi borbu protiv prekograničnog kriminala", kazao je Usubov.

Ministar unutrašnjih poslova Albanije Flamur Noka je rekao da su na sastanku u Istanbulu učinjeni značajni koraci u zajedničkoj borbi protiv organiziranog kriminala.

'Uspješan sastanak'

"Razmijenili smo ideje i mišljenja. Vjerujem da je sastanak prošao vrlo uspješno. Istakao sam da je Albanija postigla značajan naopredak u borbi protiv organiziranog kriminala, a posebno u borbi protiv trgovine ljudima i opojnim drogama", izjavio je Noka.

Ministar unutarnjih poslova Hrvatske Ranko Ostojić izrazio je spremnost svoje zemlje na saradnju sa zemljama regiona kada je u pitanju borba protiv organiziranog kriminala.

"Hrvatska je otvorena za svaki vid saradnje s ostalim zemljama regiona u borbi protiv organiziranog kriminala", poručio je Ostojić.

Ruski ministar unutrašnjih poslova Vladimir Kolokoltsev naglasio je važnost prekogranične saradnje te podsjetio da zemlje članice BSEC-a od ranije sarađuju u oblasti borbe protiv organiziranog kriminala.

Izvor: Agencije