Ministri o porezu na finansijske transakcije

Situacija svake zemlje, kaže Schauble, toliko je različita da se u prvo vrijeme može uvesti porez samo na transakcije dionicama (EPA)

Njemački ministar financija Wolfgang Schauble izjavio je u Bruxellesu da očekuje određeni napredak u pogledu uvođenja poreza na financijske transakcije.

Na rubu zasjedanja ministara financija 18 zemalja članica eurozone, koji su se u ponedjeljak popodne okupili u Bruxellesu, zasebno će se sastati ministri 11 zemalja koje žele uvesti porez na financijske transakcije kroz mehanizam pojačane suradnje, prenosi Hina. 

To su Njemačka, Francuska, Italija, Austrija, Estonija, Belgija, Grčka, Portugal, Španjolska, Slovenija i Slovačka.

Schauble: Korak po korak

“Znam da možemo napredovati samo korak po korak. Mogućnosti, interesi, situacija svake zemlje koja želi u tome sudjelovati toliko su različiti da u prvo vrijeme možemo uvesti taj porez samo na transakcije dionicama i nekim derivatima, ali o tome želimo danas postići napredak”, rekao je Schauble po dolasku na sastanak euroskupine.

Postigne li se u ponedjeljak napredak na sastanku 11 ministara, u utorak će se na dnevnom redu ministara financija svih 28 zemalja članica naći prijedlog direktive o uvođenju poreza na financijske transakcije kroz pojačanu suradnju.

Ta direktiva mogla bi biti potpuno razblažena u odnosu na prijedlog Europske komisije iz veljače prošle godine, koji je naišao na kritike financijskog sektora i pojedinih vlada zemalja članica.

Komisija je u svom prijedlogu predvidjela porez od 0,1 posto na dionice i obveznice i 0,01 posto na financijske derivate.

Zagovornici Njemačka i Francuska

Prošli tjedan je Sud EU-a u Luxembourgu odbacio pritužbu Velike Britanije, kojoj je cilj bio spriječiti uvođenje poreza na financijske transakcije u Europi. Da je Sud to prihvatio to bi značilo definitivni kraj ovog prijedloga, a ovako je ponovno postao aktualan.

Glavni zagovornici uvođenja toga poreza su Njemačka i Francuska, dok se tome najviše opire Velika Britanija.

Budući da o tome nema konsenzusa među svim zemljama članicama, 11 zemalja odlučilo je koristiti mehanizam pojačane suradnje. To je mehanizam predviđen ugovorima o EU-u, koji dopušta skupini zemalja članica da idu dalje u integriranju pojedinih politika kada se o tome ne može postići konsenzus svih članica.

Porezom na financijske transakcije moglo bi se, prema procjenama Komisije, godišnje ubrati više od 50 milijardi eura, od čega bi dio mogao završiti u europskom proračunu. No, bude li taj porez ograničen samo na dionice i obveznice, prihod bi bio znatno manji.

Britanija najveći protivnik poreza

Velika Britanija je najveći protivnik poreza na financijske transakcije, koji se još naziva i Tobinov porez, po američkom ekonomistu koji ga je osmislio sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

London tvrdi da bi taj porez mogao funkcionirati samo ako bude uveden na globalnoj razini i da bi u suprotnom donio više štete nego koristi.

Britanija se pribojava da bi londonski City mogao izgubiti svoju poziciju zbog bijega kapitala u druge dijelove svijeta, u kojima se ne oporezuju financijske transakcije.

Unutar EU-a tome se jako protivi i Švedska, koja je 90-ih samostalno uvela taj porez, što se nije pokazalo uspješnim.

Izvor: Agencije