Ministrica: Izrael jevrejska država i po cijenu ljudskih prava

Shaked je kazala da će uraditi sve što je u njenoj moći za jevreje iz Etiopije (AP)

Izrael mora sačuvati jevrejsku većinu i po cijenu ljudskih prava, kazala je izraelska ministrica pravde Ayelet Shaked tokom govora u kojem je branila zakon koji treba definirati Izrael kao “nacionalni dom jevrejskog naroda” prvi put.

Shaked je u ponedjeljak izjavila kako Izrael mora sačuvati i jevrejsku većinu i demokratiju, ali je istakla kako čuvanje jevrejskog karaktera države može biti “i po cijenu” kršenja ljudskih prava.

Ministrica, članica ekstremnodesničarske stranke Jevrejski dom, tokom govora je branila takozvani Zakon o jevrejskoj naciji-državi, koji bi definirao Izrael kao nacionalni dom jevrejskog naroda prvi put u historiji.

“Postoje mjesta gdje karakter države Izrael kao jevrejske države mora biti sačuvan, a to se nekada dešava i po cijenu jednakosti”, prenosi izraelski list Haaretz riječi Shaked.

Status arapskog jezika

Ona je navela kako Izrael mora imati jednaka građanska, ali ne i nacionalna prava.

“Izrael je jevrejska država. Nije država svih nacija. To znači kako svi građani imaju jednaka građanska, ali ne i nacionalna prava”, istakla je.

Ovaj zakon, koji još treba odobrenje Parlamenta Izraela – Knesseta – prošao je preliminarno čitanje prošlog maja i tokom ove godine bi trebao imati prvo čitanje u Parlamentu.

Prema zakonu, “pravo iskazivanja nacionalne samoodređenosti u državi Izrael je jedinstveno za jevrejski narod”.

Prema zakonu se i arapski jezik snižava sa zvaničnog na jezik s “posebnim statusom”, iako je on maternji za približno 1,7 miliona Palestinaca koji žive tu.

Izvor: Al Jazeera