Ministrica kulture odlazi iz Vlade Hrvatske

Andrea Zlatar Violić je navodno podizala akontaciju za službena putovanja na koja nije otišla (Patrik Macek / PIXSELL)

Hrvatski ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak iz Hrvatske narodne stranke potvrdio je u utorak da ministrica kulture Andrea Zlatar Violić iz iste stranke odlazi iz Vlade te da HNS za nju ima spremnu zamjenu.

Na pitanje novinara odlazi li Zlatar Violić iz Vlade i ima li HNS spremnu zamjenu, Vrdoljak je odgovorio: “Točno, tu ćete informaciju vrlo skoro doznati, ali ne od mene”, prenosi Hina.

Na upit hoće li o tome razgovarati i odlučivati Predsjedništvo HNS-a, Vrdoljak je kazao da će se Predsjedništvo HNS-a sastati krajem tjedna.

Vrdoljak je odlazak Zlatar Violić iz Vlade potvrdio na marginama međunarodne radionice JANAF-a u Zagrebu.

Gotovina bez popratnih računa

Zagrebački mediji su u utorak objavili neslužbenu informaciju da je toga jutra premijer Zoran Milanović razgovarao s ministricom vanjskih i europskih poslova i šeficom HNS-a Vesnom Pusić o sudbini ministrice kulture te da bi ona mogla biti smijenjena ili podnijeti ostavku već istoga dana, odnosno najkasnije u srijedu.

O smjeni ili ostavci Zlatar Violić počelo se razgovarati nakon što je Državna revizija utvrdila da je s računa Ministarstva podizana gotovina bez popratnih računa te da je novac vraćan naknadno u ratama.

Kako su pisali mediji u Hrvatskoj, državna revizija je utvrdila da je Andrea Zlatar Violić uzimala akontaciju za službena putovanja na koja na kraju ne bi ni otišla te je novac naknadno vraćala u proračun u mjesečnim ratama, uskratom dijela ministarske plaće.

Izvor: Agencije