Miraj Grbić: U Hollywoodu moraš biti najbolja verzija sebe

Zvijezde ne troše energiju na gluposti, nego su fokusirani na to da novi projekat bude bolji od prethodnog (Paramount Pictures)

I pored toga što mu je karijera krenula drugim smjerom, Miraj Grbić još je vjeran seriji zahvaljujući kojoj je postao prepoznatljiv širom Balkana. Bosanskohercegovački glumac s adresom u Los Angelesu ovih dana se priključio snimanju novih epizoda serije Lud, zbunjen, normalan, u kojoj utjelovljuje lik ne baš naročito bistrog Čombeta.

Nastavak snimanja serije Lud, zbunjen, normalan Grbiću će biti svojevrstan radni odmor od kinematografske mašinerije zvane Amerika. U Los Angelesu, u kojem živi već pet godina, snima serije i filmove uz hollywoodske glumce koje svakodnevno možemo gledati na televiziji i u kinua, a pored toga, predaje na filmskoj akademiji.

Ako je suditi po činjenicama da je glumio uz Toma Cruisea ili Shermana Moorea te da ima predavački status poput Al Pacina ili Kevina Spaceyja, Grbić živi neku verziju američkog sna.

  • Kako Vam, iz sadašnje perspektive, izgleda kompletan projekat Lud zbunjen, normalan?

– Stigao sam i počeli smo snimanje. Serija mi izgleda jako romantično, podsjeća me na neka prošla vremena. Poželio sam kolege, ekipu, zabavljamo se puno na snimanju, tako da su mi emocije pomiješane. Znam da je publika htjela vidjeti Čombeta nazad i evo, sada, kada su mi neke druge obaveze dopustile, sretan sam što će imati priliku da se zabave uz nove epizode.

  • Već nekoliko godina ste u Los Angelesu, gdje, osim što gradite hollywoodsku karijeru, predajete na Akademiji. O čemu se tačno radi?

– Predajem na New York Film Academy. Ta ustanova je proglašena za najintenzivniji glumački program u SAD-u. Vodim predmet “Acting for Film”, gdje predajem glumu, a studenti svaki čas provode ispred kamere, što će im biti veliko iskustvo kada izađu u stvarni svijet i počnu raditi kao glumci.

  • Kako biste opisali svoj život u Los Angelesu? Je li baš onakav o kakvom prosječan Balkanac mašta?

– Zavisi ko o čemu mašta. Apsolutno da je glamur u Los Angelesu dio života, ali s druge strane, da bi se to zadržalo, pa čak i proširilo, potrebno je puno rada na sebi, dosta snimanja, treninga i, općenito, potrebe da budeš najbolja verzija sebe, jer samo takvi opstaju u industriji u Los Angelesu.

  • Koliko je saradnja s ličnostima poput Toma Cruisea, Richarda Gerea, Lady Gage ili Shermana Moorea promijenila Vaša glumačka, kao i shvatanja o show businessu, ali i, što je možda najvažnije, općenito utjecala na Vas?

– Svaki glumac A liste s kojim sam radio i radim je veliki radnik i vrlo jednostavan čovjek. Naučio sam da je najbolja faza u glumačkom životu ona kada tvoj rad počne govoriti za tebe. Onda niti nemaš potrebu na bilo koji drugi način dokazivati da vrijediš. Sve zvijezde su svjesne toga i ne troše energiju na gluposti, nego su jako fokusirani na to da novi projekat bude bolji od prethodnog.

Volim Čombeta, mada nemamo zajedničke crte
  • Živcira li Vas kada Vas raja poistovjećuje s Čombetom?

– Ne, jer shvatam da je to dio posla. Ja Čombeta jako volim, mada nemamo neke zajedničke crte. Raja ga, također, voli, što znači da je posao dobro napravljen. Više bi mi smetalo da sam snimio tolike epizode a da niko ne zna ko je Čombe.

  • ‘Kolege su mu velikani Al Pacino, Kevin Spacey, Steven Spielberg, Ben Stiller…’ To piše u jednom tekstu o Vama. Možete li nam to pojasniti?

– Svi ti glumci su predavali, predaju ili držali Master Classes na New York Film Academy, kojoj je jako važno da studentima predaju glumci koji rade u filmskoj industriji i koji mogu direktno prenositi iskustvo i znanje koje stiču glumačkim radom.

  • Kako izgleda radni dan na snimanju jednog hollywoodskog filma ili serije?

– Izgleda kao jedna ogromna i uglavnom nepogrešiva mašina, u kojoj svako tačno zna šta radi i svi su fokusirani samo na jedan cilj, a to je najbolji mogući proizvod. Glumcima je omogućeno sve što će mu pomoći da ne misle ni o čemu drugom osim o njihovoj kreaciji.

  • Na kojim ste projektima trenutno angažirani? Pod tim se, naravno, podrazumijevaju uloge, saradnja sa slavnim ličnostima…? Preciznije, šta od Vas možemo očekivati na platnu u narednom periodu?

– Završavam film u januaru, snimao sam SWAT za CBS, nakon toga Santa Clarita Diet za Netflix, u kojem su Drew Barrymore i Timothy Olyphant, a prije toga pilot za Adult Swim, tako da je bila dobra godina.

  • Koliko se teško probiti u Holywoodu, s obzirom na to da je konkurencija jako velika?

– To je jako teško pitanje, jer mislim da ne postoji tačan recept po kojem se probija u Hollywood. Da ima, neko bi se obogatio prodavajući ga. Konkurencija je ogromna i cijeli Los Angeles je u znaku filmske industrije. Ono što ja smatram bitnim je da moraš doći u fazu u kojoj si jednostavno daleko bolji glumac od svih s kojima izlaziš na audicije. Nakon toga te industrija neće ignorirati.

  • Nekada student Akademije scenskih umjetnosti, sada predavač i hollywoodski glumac u Los Angelesu… Kako tumačite tu transformaciju?

– Kad gledaš unazad, sve je vodilo ka tome, mada ja tada to nisam znao. Mislim da je Akademija scenskih umjetnosti jedna od najboljih škola glume i dala mi je sjajan temelj i znanje koje mi je trebalo. A onda činjenica da sam radio aktivno sve te godine nakon Akadaemiji scenskih umjetnosti su mi donijele puno iskustva, tako da sam se u Los Angelesu osjećao spreman kad je došlo vrijeme da karijeru i život prebacim tamo. Iskreno, vrlo sam zahvalan i ponosan na svoje glumačke korijene.

  • Pomislite li, nekad, u tom moru obaveza, na svoj rodni grad?

– Iskreno, nemam vremena za nostalgiju, a i čini mi se da u današnje doba i nisi tako daleko, gdje god da živiš. Pratim bh. portale, znam šta se dešava, a ako se s nekim hoćeš čuti ili vidjeti, s današnjom tehnologijem ide lako, tako da se ne osjećam toliko udaljenim.

  • Koliko će dugo trajati Vaša priča sa serijom Lud, zbunjen, normalan, s obzirom na sve složenije obaveze u SAD-u?

– Sama činjenica da prvi put dolazim ovdje snimati u skoro šest godina govori dosta. Nekako smo uspjeli naći ovaj termin, a sad, šta će se dešavati u budućnosti, zaista ne znam. Uživam u momentu i drago mi je da se godina zatvara na ovakav način, uz smijeh i zabavu na setu Lud zbunjen normalan.

Izvor: Al Jazeera