Mirko Šarović: Hrvatska se boji konkurencije

Kada je riječ o pozivima javnosti na blokade granica prema Hrvatskoj, Šarović je istakao kako ne podržava takve prijedloge (Al Jazeera)

Hrvatska je u pismenoj primjedbi na listu koja je odobrila Bosni i Hercegovini da izvozi svoje mlijeko u Evropsku uniju navela kako četiri bh. kompanije za proizvodnju mlijeka ne ispunjavaju uslove za to, kazao je u srijedu zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović.

“To je ono što piše u pisanoj primjedbi od Hrvatske, ali u suštini su razlozi druge vrste. Pretpostavljam da je jedan od razloga i bojazan od konkurentnosti bh. mlijeka na hrvatskom tržištu. To je moje mišljenje”, rekao je Šarović, dodavši da su zbog ovog prigovora prisutne tenzije u cijeloj javnosti.

Šarović je nakon sjednice Vijeća ministara u Sarajevu kazao kako je razgovarano o suspenziji izvoza bh. mlijeka u zemlje EU-a, koja je na snazi već sedam dana, te istakao kako Bosna i Hercegovina vodi aktivnosti na tom polju, prenosi Anadolija.

“Posljednjih sedam dana vodimo aktivnosti, kada je Bosna i Hercegovina obaviještena da je neka zemlja uložila žalbu i prigovor na listu, odnosno na četiri mljekare – Meggle, Milkos, Mlijekoprodukt i Mljekaru Livno. Nismo tada znali o kojoj se državi radi, ali smo saznali da je prigovor uložila Hrvatska”, podsjetio je, napominjući kako je Bosna i Hercegovina dobila ranije odobrenje da dospije na listu izvoza te kako je Hrvatska zakasnila sa žalbom.

Protiv blokade granice

Kada je riječ o pozitivnim pomacima, Šarović je istakao kako će sastanak evropskih zvaničnika o suspenziji izvoza bh. mlijeka biti najvjerovatnije 9. septembra, a najkasnije 10. septembra.

Također je naveo kako se Bosna i Hercegovina u sličnoj situaciji našla i prošlog mjeseca, kada je jedna, još nepoznata zemlja EU-a, također dala primjedbu na izvoz bh. krompira u zemlje EU-a.

“Tada je to odbijeno i nadamo se da će se to desiti i ovaj put”, kazao je Šarović.

Kada je riječ o pozivima javnosti na blokade granica prema Hrvatskoj, Šarović je istakao kako ne podržava takve prijedloge.

“Moj prijedlog je da kupujemo domaće mlijeko. Možemo početi to već danas, jer ukoliko kupujemo domaće mlijeko, nećemo imati viška mlijeka. Naše mišljenje je da je Hrvatska zakasnila sa prigovorom”, poručio je Šarović, dodajući kako će potrebne mjere biti poduzete tek nakon sastanka koji slijedi u narednim danima.

Izvor: Agencije