Mirkov: Meč OFK Beograd- Crvena zvezda nije pod sumnjom UEFA-e

Komesar za integritet takmičenja Fudbalskog Saveza Srbije (FSS) Milivoje Mirkov demantirao je danas da je rekao da je utakmica između OFK Beograda i Crvene zvezde (2:6) pod sumnjom Europske nogometne asocijacije (UEFA) i da mu je predsjednik FSS-a Tomislav Karadžić naredio hitnu istragu.

„Niti sam to izjavio, niti je meni UEFA bilo šta dojavila. Sve je izvučeno iz konteksta i protumačeno na način na koji je neko želeo. Neko želi da stvara lošu atmosferu u FSS i među klubovima“, pojasnio je Mirkov agenciji Tanjug.

Prema njegovim riječima, on u izjavi SOS Kanalu nijednom riječju nije spomenuo Zvezdu i jučerašnju utakmicu u kojoj je domaći OFK Beograd vodio sa 2:0 na poluvremenu, da bi „Crveno-beli“ u drugom dijelu postigli šest golova i slavili sa 6:2.

„Pričali smo uopšteno, a novinar je malo promenio kontekst. Da je utakmica bila pod sumnjom, bio bih na stadionu. Nije tačno ni da me je zvao Karadžić i tražio istragu. Ja sam samo rekao da UEFA prati sve utakmice, postoji monitoring i ukoliko dođe do naglog pada i skoka uplate, to je sumnja, a ne ukazuje da je namešteno. U ovom slučaju to niko nije rekao“, pojasnio je Mirkov.

Oštri Terzić

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić oštro je reagirao na spekulacije o regularnosti meča sa OFK Beogradom i poručio da je u pitanju unaprijed pripremljeni scenarij sprege između predsjednika FSS-a Karadžića i Partizana.

Terzić je pozvao Tužilaštvo, Interpol, UEFA, FIFA da sve istraže, ali ne od jučer, nego u posljednjih osam godina od kada je Karadžić na čelu FSS-a.

„Očigledno je da su imali već unapred pripremljen scenario za medijski nastup, a sve sa ciljem da se postignu dva efekta – da se diskredituje Crvena zvezda na startu šampionata i da se svaka naredna utakmica stavi pod poseban medijski fokus, kao i da se uoči predstojećih izbora u FSS sve što dolazi iz Zvezde prilepi etiketa negativno i neregularno“, rekao je Terzić danas na vanrednoj konferenciji za medije na stadionu Crvene zvezde.

On je dodao da bi ista priča bila da je rezultat bio drugačiji, jer, Terzić je došao u Zvezdu iz OFK-a i kako god, neregularno je.

„Zvezda poziva i UEFA i Interpol i sve strane organizacije, ali pre svega domaće, Tužilaštvo, neka dođu i istraže sve, ali ne od juče, nego unazad osam godina otkad je Karadžić predsednik FSS. Čaršijske priče su bile i da je Partizan regularno osvajao titule igrajući sa šest-sedam prijateljskih klubova, 12-15 prijateljskih utakmica, 25-30 bodova prednosti, što je rezultiralo titulama, kvalifikacijama za Ligu šampiona, ogromnim prihodima od UEFA, pozicijom igrača na tržištu, a Zvezdu gurali u ambis. A sad se oni setili?“

Na kraju, Terzić je rekao da je u pitanju već viđena retorika iz Košarkaškog kluba Partizan.

„Oni prljavi i puni lopovluka našli da prozivaju Zvezdu. To je poznata retorika, prepisana iz KK Partizan, sad sve ponavljaju kao papagaji. Šta treba, da kleknemo i da smo srećni što smo drugi, iza Partizana koji je dugo imao vetar u leđa iz FSS i političke vlasti. Čestitiji smo i časniji i od Karadžića i Vučelića i svih iz Partizana. Sigurno nećemo prepustiti Crvenu zvezdu njima takvima. Jel problem što je Zvezda na dobrom putu da se konsoliduje“, poručio je Terzić na kraju obraćanja.

Nema dokaza

Potpredsjednik Partizana Milorad Vučelić, ranije danas je dešavanja na utakmici OFK Beograd – Crvena zvezda nazvao kriminalom i poručio da bi država, FSS i Tužilaštvo trebali hitno reagirati.

„Nikada nisam video nešto slično, to je jedan od najtužnijih dana srpskog fudbala. To je katastrofa i spada u čist kriminal“, rekao je Vučelić na beogradskom aerodromu Nikola Tesla uoči puta u Gruziju na revanš meč drugog pretkola Lige europskih prvaka protiv Dile Gori.

On je istakao da je čuo da postoje namještene utakmice širom Europe, ali da nikada nije video nešto slično kao na Vračaru.

„Znao sam Džarovskog, slušao priče o nameštenim utakmicama, ali ovo još nije viđeno. Čuli smo antifudbalske izjave Zvezdana Terzića, gde garantuje regularno prvenstvo i titulu svom klubu. Fudbaleri OFK Beograda svojim neučešćem demonstrirali su nečinjenje“, naveo je potpredsednik „crno-belih“.

Vučelić je dodao da se neregularnim stvarima mora stati na put.

„Nemamo dokaza da je namešteno, ali on nam nije potreban jer je sve viđeno. Drastična povreda igre, posebno imajući u vidu kladionice. Vlast bi trebalo da se oglasi, kao i Ministarstvo omladine i sporta. Ovo nikada nije radio nijedan klub u Evropi, a kamoli Partizan“, zaključio je Vučelić i dodao da će Partizan „ponovo pokazati na terenu da je bolji od večitog rivala“.

Izvor: Agencije