Mirovni posmatrači ostaju u Siriji

Sirijska državna televizija objavila je ove snimke posmatrača u Deri (Reuters)

Mirovni posmatrači Arapske lige ostat će u Siriji, saopćili su izvori vlada arapskih zemalja, uprkos izjavi premijera Katara da su napravili greške prilikom obavljanja misije.

Posmatrači imaju za cilj nadgledati da li sirijska vlada sprovodi plan kojim je predviđeno zaustavljanje desetomjesečnog nasilja nad demonstrantima.

Specijalna komisija  Lige sastat će se u nedjelju da razmotri preliminarni izvještaj posmatračke misije, koju kritiziraju sirijski aktivisti.

Dan akcije

Danas je „Dan akcije“ za demonstrante, koji zahtijevaju da Ujedinjeni narodi djeluju zbog, kako kažu, neuspjeha posmatračke misije.

Aktivisti su saopćili da su dva demonstranta ubijena u noći s četvrtka na petak, nakon što je u četvrtak ubijeno 22 ljudi.

Posmatrački tim stigao je u Siriju prošle sedmice da nadzire sprovođenje dogovora da vlada povuče vojsku iz gradova i oslobodi nekoliko hiljada političkih zatvorenika.

Aktivisti tvrde da posmatrači nemaju dovoljno dobar pristup građanima, te da ih prate sirijske snage sigurnosti, koje, kako tvrde, manipuliraju posmatrače i skrivaju zatvorenike u vojnim objektima.

Nakon sastanka sa generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom u srijedu, premijer Katara Sheikh Hamad bin Jassim Al Thani je kazao da “moramo ocijeniti greške koje su posmatrači napravili i bez sumnje vidim greške, iako smo tamo otišli da posmatramo, a ne da zaustavimo nasilje”.

“Lažne” tvrdnje

Glasnogovornik sirijskog ministarstva vanjskih poslova Jihad Makdesi kazao je za libansku televiziju Manar da vlada omogućava pristup posmatračima, te kazao da su vanjski teroristi odgovorni za nasilje u zemlji.

Međutim, visoki vladin zvaničnik koji je prešao u opoziciju zanijekao je tvrdnje o teroristima.

Mahmoud Souleiman Hajj Hamad, glavni inspektor u ministarstvu odbrane, kazao je:

“Sami smo potvrdili da je režimska priča o oružanim bandama koje ubijaju demonstrante laž. Potvrđujem da nema naoružanih bandi, svi demonstranti su nenaoružani”.

Kazao je da će Liga, nakon što sasluša izvještaj sa terena, procijeniti održivost posmatračke misije.
Osvrćući se na mogućnost da se stanje u Siriji predoči Vijeću sigurnosti UN-a, Hamad je kazao: “Mi uvijek pokušavamo naći rješenje za ovu krizu u okviru Arapske lige, ali sve zavisi od sirijske vlade i koliko razumije našu namjeru da pronađemo rješenje”.

Ako posmatrači napuste Siriju, postoji mogućnost strane intervencije, što je scenarij koji mnoge arapske zemlje žele izbjeći.

Strah od intervencije

Sirija je bitna zemlja u regionu, koju podržava Iran, te organizacije poput Hezbollaha i Hamasa.
Liga je suspendirala članstvo Sirije zbog činjenice da predsjednik Bashar al-Assad ne poštuje sporazum kojim je predviđeno zaustavljanje nasilja nad demonstrantima.

Prema navodima UN-a, u Siriji je od marta 2011. ubijeno 5.000 ljudi.

Komisija Lige o Siriji sastoji se od ministara vanjskih poslova Egipta, Sudana, Katara, Omana i Alžira, ali izvori Lige tvrde da su i druge zemlje pozvane na sastanak u nedjelju. Postoji mogućnost sazivanja hitnog sastanka svih ministara vanjskih poslova arapskih zemlalja istog dana.

Neki zvaničnici Lige tvrde da zemlje poput Sudana, Jordana, Egipta i Alžira ne žele da se misija okonča prije vremena, jer strahuju da bi negativna ocjena njenog rada provocirala zapadnu vojnu intervenciju u Siriji.

“Boje se da bi se ovo kasnije moglo dogoditi i u njihovim zemljama”, kazao je zvaničnik Lige koji je želio ostati anoniman.

Drugi izvor Lige kazao je da će komisija vjerovatno razmatrati mogućnost davanja vozila posmatračima, kako bi se mogli kretati po zemlji bez pratnje sirijskih snaga sigurnosti.

Izvori: Al Jazeera i agencije